Uuden koronaviruksen kohdanneiden osuus väestöstä on tämän hetkisten luotettavien tutkimusten mukaan yllättävänkin pieni, enintään joitakin prosentteja väestöstä.

Tähän tulokseen on tultu laajasti Euroopassa eri maissa Espanjasta Suomeen ja tulosta hämmästellään myös tutkijakunnassa.

Sen sijaan arviot oireettomista uuden koronaviruksen kantajista ovat hyvin suuria toistaiseksi tehtyjen tutkimusten perusteella.

Saksalainen tiedesivusto Scinexx on koonnut tutkimustuloksia. Niiden perusteella oireettomien kantajien osuus voi olla 25-80 prosenttia, siis lähes mitä tahansa mutta ei kuitenkaan muutamia prosentteja.

Tosin alhaisimpaan osuuteen, 22 prosenttiin päädyttiin vain yhdessä saksalaistutkimuksessa.

Italiassa tehdyissä paikallisissa tutkimuksissa, joissa on testattu esimerkiksi pienen kaupungin koko väestö, on päädytty 43 prosentin osuuteen.

Samoihin lukemiin päätyneessä kiinalaistutkimuksessa oireettomia taudinkantajia olivat erityisesti nuoret aikuiset ja naiset.

Maaliskuun puolivälissä testattiin Argentiinassa erään pienen matkustaja-aluksen kaikki matkustajat ja henkilökunta. 217 testatusta oli pcr-testin perusteella saanut tartunnan 128 ihmistä.

Heistä kuitenkin 104 oli täysin oireettomia. Tämä 80 prosentin oireettomien osuus on tiettävästi korkein mitattu oireettomien osuus.

Vaikka oireettomien osuudesta ei ole täyttä varmuutta, tiedejulkaisu päättelee, että tärkeintä olisi testata myös täysin oireettomia ihmisiä, jotta uusi kulkutauti ei leviäisi enää.

Suojamaskit ja sosiaalinen etäisyys saattavat myös auttaa. Toisten asiantuntijoiden mukaan uusi koronavirus ei kuitenkaan tartu muihin, ellei ihminen oireile.