Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) asiantuntija Esa Iivonen toteaa, että vaikka lapset ja nuoret koetaan puheissa tärkeiksi, varhaiskasvatus ja koulutus ovat silti leikkauslistojen kärjessä.

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden tilanne on monin tavoin hankala, Iivonen kirjoittaa MLL:n blogissa. Syntyvyyden osalta kehityskulku on dramaattinen.

”Syntyvyys on laskenut Suomessa vuodesta 2010 lähtien. Vuonna 2017 syntyi hieman yli 50 000 lasta, kun vielä vuonna 2010 syntyneitä oli lähes 61 000. Tänä vuonna vauvojen määrä jäänee jo alle 50 000:n. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, seuraavan vaalikauden päättymisvuonna 2023 syntyy noin 41 000 lasta. Syntyvyyden näin rajulla alenemisella on dramaattiset seuraukset kansantaloudelle ja julkiselle taloudelle”, Iivonen kirjoittaa.

Perheen perustamisen mahdollisuudet ovat 2010-luvulla Iivosen mukaan heikentyneet.

”Julkisen talouden leikkaukset ovat kohdistuneet erityisesti juuri nuoriin ikäluokkiin”, Iivonen kirjoittaa.

Iivosen mukaan lisäksi nuorten aikuisten pääsy työmarkkinoille on vaikeutunut ja heidän köyhyytensä kasvanut.

Iivonen toteaa lähes kaikkien olevan yhtä mieltä siitä, että koulutukseen ja osaamiseen panostaminen on Suomelle olennaisen tärkeää.

”Varhaiskasvatus ja toisen asteen ammatillinen koulutus ovat kuitenkin tästä huolimatta olleet viime vuosien leikkauslistojen kärjessä”, Iivonen kuvaa nurinkurista tilannetta.

”Myös siitä, että lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen on tärkeää, vallitsee laaja yhteisymmärrys. Toteutetut päätökset varhaiskasvatusoikeuden rajaamisesta ja päiväkotien ryhmäkokojen suurentamisesta ovat kuitenkin erityisen ongelmallisia juuri heikommassa asemassa olevien lasten kannalta. Vastavati toisen asteen ammatillisen koulutuksen leikkaukset heijastuvat vahvimmin sosiaalisesti ja terveydellisesti heikommassa asemassa olevien ammatillisten opiskelijoiden tilanteeseen, kun opetuksen ja ohjauksen määrä vähenee entisestään”, Iivonen luettelee.

Iivonen toivoo, että ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tärkeys muistetaan niin hallitusohjelmaa kuin budjettiakin sorvattaessa.

LUE MYÖS:

Ilkeä kaksoisvaikutus iskee 1980–1995 syntyneisiin suomalaisiin: ”Kohtuutonta”

Eduskunnassa iso mölinä Sanni Grahn-Laasoselle: ”Ala ottaa vastuuta itse omasta tekemisestä”

Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”