Guggenheim-museo olisi ollut merkittävä vaaliteema Helsingissä, jos Guggenheim-säätiön uudesta museoehdotuksesta olisi ollut vaalien aikaan tietoa, kirjoittaa demarivaltuutettu Ville Jalovaara Puheenvuoron blogissaan.

Neuvotteluja Guggenheimin uudesta esityksestä käytiin kaupungin johdon tasolla.

– Tätä taustaa vasten oli yllättävää, kun keväällä 2013 mediassa alkoi liikkua tietoa siitä, että Helsingin kaupungin edustajat käyvät jälleen keskusteluja museosta Guggenheim-säätiön kanssa, Jalovaara kirjoittaa blogissan.

Helsingin kaupunginhallitus tyrmäsi Guggenheimin ensimmäisen esityksen keväällä 2012.

Maanantaina kaupunginhallituksen päätettävänä on Guggenheimin uudistettuun esitykseen kuuluva tonttivaraus Helsingin Eteläsatamasta museon arkkitehtuurikilpailun järjestämiseksi.

Sdp:n kaupunginhallitusryhmä esitti tänään, että tonttivaraus tuotaisiin loppukesään mennessä myös kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Jalovaaran mukaan valtuustokäsittely olisi tarpeen, jotta päätöksenteon demokraattisuus toteutuisi.

– Guggenheim-hanke jakaa niin Helsingin poliittisia päättäjiä kuin kaupunkilaisiakin, Jalovaara perustelee.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.) totesi Yle Uutisille, että asian vieminen valtuuston päätettäväksi vain pitkittäisi prosessia. Tonttivaraus ei vielä sido kauopunkia museohankkeeseen.

Vihreät ja kokoomus ovat tonttivarauksen kannalla kaupunginhallituksessa. Yhdessä puolueilla olisi enemmistö 15-jäsenisessä hallituksessa.

Ylen mukaan spd:n ehdotus ei olisi saamassa kaupunginhallituksen enemmistön tukea.