Tutkija Silvano Vincetin tuore teoria liittyy suureen joukkoon arveluita, joita maailman ehkä kuuluisimmasta taulusta Mona Lisasta on esitetty. Vinceti nimittäin väittää, että Mona Lisan mallina on Leonardo da Vincin miespuolinen oppipoika, pitkäaikainen kumppani ja mahdollinen rakastaja.

Vincetin mielenkiintoisesta tutkimustuloksesta kertoo uutistoimisto AP.

Vincetin mukaan taulua ei kuitenkaan tule pitää pelkkänä muotokuvana, vaan se heijastaa da Vincin filosofisia, tieteellisiä ja taiteellisia arvoja ja uskomuksia. Myös Vincetin mukaan Mona Lisa sisältää valtavasti piiloviestejä, jotka kertyivät maalaukseen da Vincin työstäessä teosta vuosikausia useassa eri vaiheessa.

- Mona Lisaa tulee lukea useilla eri tasoilla, ei vain muotokuvana, Vinceti kommentoi AP:lle.

Aiemmin tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että Mona Lisan mallina on firenzeläisen kauppiaan vaimo. Toinen kannatusta saanut teoria on se, että maalaus olisikin Leonardo da Vincin omakuva.

Vincetin väite ei ole täysin tuulesta temmattu. Salai-nimellä tunnettu oppipoika Gian Giacomo Caprotti vietti kaksi vuosikymmentä da Vincin kanssa työskennellen 1490-luvulta alkaen. Taidehistorioitsijat ovat kuvanneet parin suhdetta rakkaudeksi.