Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen liitto SEY on huolissaan tarhakoirien oloista kovilla pakkasilla.

–SEYn tietoon on tullut, että tänäkin talvena koiria on kuollut kylmään. Lieksassa kuoli hiljattain tarhakoira 36 asteen pakkasessa. Kyseinen koira oli alaskanhusky, joka ei sovellu arktisiin oloihin, sillä se on lyhytkarvainen eikä sillä ole alusvillaa. Alaskanhuskyja pidetään tarhoilla yleisesti, SEY kertoo tiedotteessaan.

SEYn vastaava toiminnanjohtaja Maria Lindqvist korostaa, että eläimen jättäminen liian kylmään on eläinsuojelurikos. Mikään koirarotu ei hänen mukaansa kestä 36 asteen pakkasella ulkona, ja viimeistään 20 asteen pakkasilla pitäisi kylmäänkin tottuneista koirista olla huolissaan.

–Eläinsuojelulaissa kerrotaan, että kun eläimelle aiheutetaan turhaa kipua ja tuskaa, kyseessä on eläinsuojelurikos, Linqvist kertoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa rikokseksi määritellään sellaisetkin eläimen paleltumiset, joissa koira ei ole vielä kuollut kylmään. Tuomioistuin lopulta päättää tapauskohtaisesti, onko kyseessä tuomittava eläinsuojelurikos vai ei. Linqvistin mukaan selvää on, että kyseessä on rikos, jos koira jätetään ulos niin pitkäksi aikaa, että se kärsii.

Myös juomaveden jäätyminen on iso ongelma ulkokoirilla.

– Akuuteissa tapauksissa palelevasta eläimestä tulee soittaa valvontaeläinlääkärille tai poliisille. Valitettavasti hätäkeskuksissa ei välttämättä osata suhtautua eläimiä koskeviin soittoihin, ja lemmikkieläimiin liittyvistä vakavistakin tapauksista kieltäydytään usein. Eläimiä on kuitenkin eläinsuojelulain mukaan autettava lajista riippumatta. Myös pelastuslaki velvoittaa ihmisten omaisuuden ja ympäristön suojeluun. Päivystäjien ohjeistusta pitäisi selkiyttää, jotta soittaja saisi varmasti tarvittavan avun hätäkeskuksesta, Linqvist kertoo.

– Olemme kuulleet myös useista tapauksista, joissa hätäkeskuksessa on todettu, etteivät pakkasessa värjöttelevät eläimet ole poliisin asia. Poliisi on Suomessa eläinsuojeluviranomainen ja velvollinen puuttumaan tilanteeseen, jossa eläinsuojelulakia rikotaan, hän lisää.

SEY:n mukaan ulkona pidettävien koirien oloissa on usein pahoja puutteita: monilla tarhakoirilla on puuttelliset kopit eikä omistajalla aina ole ymmärrystä koirarodun kylmäkestävyydestä.

– Ulkona pidettävien koirien tarhassa pitäisi olla lämmin, kuiva ja vedoton koppi. Kun pakkanen kiristyy yli 20 asteen, on viimeistään koirakohtaisesti harkittava koiran ottamista sisälle, vaikka koppi olisikin asianmukainen, Linqvist kommentoi.

Hänen mukaansa erityisesti lyhytkarvaisista koirista, kuten Suomen ajokoirista, tehdään eniten paleltumisilmoituksia.

-Moni luulee, että metsästysrotuinen koira kestää koviakin pakkasia, Linqvist toteaa.