Nykyiset masennuslääkkeet ovat aiempia trisyklisiä valmisteita turvallisempia ja niillä on vähemmän haittaoireita. Kuitenkin hoitomyöntyvyysongelmat, viive hoitovasteen kehittymisessä ja haittaoireet aiheuttavat vältettävissä olevia lääkehoidon keskeytymisiä. Lääkärilehteen (42/15) kirjoittamamme katsauksen mukaan haittaoireet aiheuttavat akuuttivaiheen lääkehoidon keskeytymisen noin 10–15 prosentilla.

Tutkimusten mukaan ensimmäisen 12 viikon aikana runsaat 40 prosenttia potilaista jättää lääkeannoksia väliin tai lopettaa lääkityksensä kokonaan ja lisäksi lähes 13 prosenttia pienentää lääkeannosta omatoimisesti. Tämän takia lääkärin tulee seurata lääkehoidon sietoa ja tehoa hoidon alkuvaiheessa viikoittain toistuvilla seurantatapaamisilla.

Potilaan tukeminen ja lääkevasteen systemaattinen seuranta ovat vaikuttavan hoidon edellytyksiä. Erityisesti pelkkään masennuslääkehoitoon huonosti reagoivissa masennuksissa lääkehoidon ja psykoterapian samanaikainen käyttö lisää hoidon tehoa ja on siten perusteltua.

Lue myös:Nyt on pakko kysyä: Milloin masennuslääkitys aloitetaan?

Kirjoittanut:Hannu Koponenprofessori, ylilääkäriHelsingin yliopisto ja HYKS, psykiatrian toimialaJarmo LappalainenLL, ylilääkäriEtelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, perusterveydenhuollon yksikköEsa Leinonenprofessori, ylilääkäriTampereen yliopisto, lääketieteen yksikköTAYS, Toimialue 5 (psykiatria)

Kuva:Panthermedia

Perustuu Lääkärilehdessä 42/15 julkaistuun katsaukseen: Miten masennuslääke valitaan?

Tilaa Potilaanlääkärilehden uutiskirje