Suositus kasvomaskien laajasta käytöstä johtaa helposti ylilyönteihin, jos sitä ei rajata alueellisesti epidemiatilanteen mukaan, varoittaa Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä. Hän on erikoistunut mikrobeilta suojaaviin henkilönsuojaimiin.

Viranomaiset valmistelevat parhaillaan suositusta kasvomaskien käytöstä tietyissä tilanteissa, joissa turvaetäisyyksiä on vaikea pitää. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenne suunnittelee kasvosuojan käytön asettamista matkustuksen ehdoksi, liikenne- ja viestintäministeriö totesi tiedotteessaan tänään.

Erja Mäkelä pitää niin sanotun kollektiivisuojauksen tavoitetta sinänsä hyvänä, jos epidemiatilanne on paha. Kollektiivisuojauksessa maskien ajatellaan suojaavan ensisijaisesti muita ihmisiä maskin käyttäjän mahdolliselta tartunnalta, ei niinkään maskin käyttäjää itseään.

Hän kuitenkin epäilee, toimisiko kollektiivisuojaus Suomen epidemiatilanteessa.

”Tässä tulee helposti ensinnäkin ylilyöntejä sekä toisaalta tapauksia, joissa suojaa ei välitetä käyttää silloin kun pitäisi. Sen takia sitten kollektiivisuojaus ei onnistu”, Mäkelä sanoo Uudelle Suomelle.

”Ylilyöntejä sikäli, että lähdetään vaatimaan suojainten käyttöä olosuhteissa, jossa tartuntoja ei kerta kaikkiaan ole ympäristössä.”

Tämän takia olisi Mäkelän mukaan hyvä, että suositus rajattaisiin selkeästi alueellisesti joko valtiollisella tai kunnallisella tasolla sen mukaan, millä alueilla suojaimia on syytä käyttää.

”Sanottaisiin, että siellä ja siellä päin voisi nyt olla järkevää aloittaa maskin käyttö.”

”Jos suojainsuositus tulee, sillä yritetään saada aikaiseksi kollektiivisuojausta, jossa mahdollisimman monen käyttäessä suojusta kaikki tulevat suojatuksi. Tällöin kasvomaskin käyttösuositusta tulisi rajata kovastikin, sillä tällä hetkellä tautitilanne on Suomessa niin hyvä, että suurimmassa osassa Suomea tartuntoja ei ole niin paljon, että suojaimia tarvitaan.”

Mäkelä, kuten moni viime päivinä, muistuttaa maskin oikean käytön tärkeydestä: jos hygieniakäytännöt eivät ole kunnossa, maskin käyttö ”voi viedä ojasta allikkoon”. Erja Mäkelän ja Työterveyslaitoksen ohjeet maskin käyttöön jutun alaosassa.

Oikeaoppinen käyttö ei kuitenkaan ole suosituksen ainoa ongelmakohta. Mäkelä huomauttaa, että joillekin ihmisille kasvosuojaimen käyttö on käytännössä mahdotonta.

”Moni tulee huomaamaan, että jos on akuutteja terveysongelmia – hengenahdistusta, flunssa, oireinen astma, keuhkoahtaumatauti, sydänoireita – moni näistä henkilöistä tulee toteamaan, että maskia ei jaksa juuri käyttää”, Mäkelä sanoo.

Hän korostaa samalla, että ennen kaikkea kaikkien flunssaoireisten on mentävä koronavirustestiin, sillä tautitapausten havaitseminen on ensisijainen keino pitää yhteiskunta käynnissä.

Maskin aiheuttama hengittämisen vaikeus voi olla liikaa myös ikääntyneille, Mäkelä jatkaa.

”On ongelmallista, että he, joiden pitäisi eniten suojautua, heille se suojaimen käyttö on vaikeinta. Sen takia heidän seurassaan onkin tärkeää, että kaikki käyttävät maskeja.”

Koska maskia ei saisi käytön aikana kosketella, sen pitäisi olla hyvin kasvoille sopiva. Mäkelän mukaan maskeja ei kannatakaan hamstrata ensikerralla suurta määrää, vaan alkuun niitä kannattaa ostaa vain kokeiltavaksi.

Hänen mukaansa hamstraukseen, josta on median mukaan ollut merkkejä viime päivinä, ei ole syytä epidemiatilanteen perusteella, joten sopivaa mallia voi etsiä rauhassa.

”Nyt ei ole hätä ja kiire saada suojaimia, ihan rauhallisesti voidaan lähteä etenemään. Hetkellisesti hyllyt voivat vähän tyhjentyä, mutta nyt tilanne on niin hyvä, että ne täyttyvät.”

”Pohtisin sitä, onko tässä osassa Suomea, meidän maakunnassa tai kunnassa tartuntoja niin paljon, että olisi tarve käyttää suojainta”, Mäkelä sanoo.

Jos suositus tulee, mitä maskeja kansalaisen kannattaisi käyttää?

Viranomaisten suositusta odotetaan lähipäivinä, joten sen muodosta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Sen on arvioitu koskevan ainakin ruuhkaisia julkisia liikennevälineitä sekä mahdollisesti muita tilanteita, joissa turvaetäisyyksien pitäminen ei onnistu.

Mäkeläkin pitäisi perusteltuna suojainsuositusta paikkoihin, joissa ”ollaan pidempiä aikoja ja turvavälejä on vaikea pitää”.

Hän arvioi, että suositusta ei tulla rajaamaan tietynmallisiin suojaimiin. Lähtökohta on hänen mukaansa se, että varsinaisia henkilösuojaimia eli suodattavia puolinaamareita ei riitä isoon julkiseen käyttöön, ja niiden käyttö tulisi myös kohtuuttoman kalliiksi. Kirurgiset suu-nenäsuojat puolestaan on lainsäädännössä määritelty terveydenhuollon tarvikkeiksi, paitsi jos niitä käytetään epidemiatarkoituksessa suojaamaan potilaan hengitystie-eritteiltä.

Jos lähdetään siitä, että pyrkimys on suojata kollektiivia, ei niin voimakkaasti käyttäjää itseään, suositus voisi Mäkelän mukaan olla ”melkein maski kuin maski”.

”Jos joku haluaa ja voi hankkia itselleen varsinaisen hengityksensuojaimen, se käy, mutta myös muut vaihtoehdot ovat avoinna”, hän sanoo.

Erja Mäkelän lyhyt ohje maskin oikeaan käyttöön:

– Puhdas maski puetaan puhtain (pestyin) käsin

– Maskia ei kosketella – jos sitä joutuu koskettamaan, pitäisi tämä tehdä puhtain käsin ja pestä ne heti koskettamisen jälkeen

– Kun maski riisutaan, ensin pestään kädet ja tämä toistetaan riisumisen jälkeen

– Kertakäyttöiset suojat laitetaan käytön jälkeen sekajätteeseen

– Uudelleenkäytettävät laitetaan muovipussiin, joka pidetään mukana, ja pestään kotona joko 60 asteessa pesukoneessa tai keitetään kattilassa pesuainevedessä lyhyesti

– Maskeja tulee olla päivän tai kahden käyttöä varten, niin että työmatkoille on maski per suunta ja maskit ehtii myös pestä sekä kuivattaa.

Työterveyslaitoksen ohjeet maskin (kankaisen kasvomaskin) käyttöön:

Pese kädet, ennen kuin puet puhtaan maskin.

Älä koske kasvomaskiin, kun se on ylläsi.

Älä juo tai syö maskin käytön aikana.

Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.

Pese kädet ennen maskin riisumista.

Riisu maski ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.

Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Pese kangasmaski vähintään 60 asteen, mutta materiaalin salliessa 90 asteen pesuohjelmalla tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski paikassa, jossa on raitis ilma.

Muista maskia käyttäessäsi myös hyvä käsi- ja yskimishygienia, fyysisten tai lähikontaktien välttäminen sekä kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen.

LUE MYÖS: