Tutkijat pelkäävät, että laajan lentokaaoksen aiheuttanut Eyjafjallajökull-tulivuoren purkaus Islannissa oli vasta kevyttä alkusoittoa.

Mikäli viereinen Eyjafjallan isosiskoksi kutsuttu Katla-tulivuori purkautuu, voisi se olla paljon kuolettavampi isku Euroopan lentoliikenteelle ja matkailijoille.

Mediatietojen mukaan Katlan purkautuminen olisi kymmenen kertaa kovempi, ja tuhkaa leviäisi paljon voimakkaammin kuin 20 kilometrin päässä sijaitsevan Eyjafjallajökullin purkauksesta.

Erityisen tuhoisan Katlan purkauksesta tekee se, että se sijaitsee 500 metriä syvän jäätikön (yksi Islannin suurimmista) alla. Sen päällä on yli kaksinkertainen määrä jäätä, kuin mitä meneillään oleva purkaus on polttanut. Tuhkapilvi räiskähtää korkeuksiin magman kohdatessa jään.

Pahimmat seuraukset Katlan purkausesta on läheisessä kylässä asuville. Sulanut jäämassa aiheuttaisi valtavan tulvan, jossa vettä virtaisi 200-400 000 kuutiota sekunnissa. Niilin, Jangtsejoen, Amazonin ja Mississippin yhteenlaskettu virtaama on 266 000 kuutiota sekunnissa.

Mereen vyöryessään jäämassojen pelätään nostavan tsunamin, kuten Krakataun purkautuessa 1883.

Katla ei ole antanut mitään merkkejä aktiivisuudesta tiistaina, mutta tutkijat ovat varuillaan. Islannin yliopiston tutkijat huomauttavat, että tulivuorten tandempurkaus on tapahtunut viimeiset kolme kertaa, kun Eyjafjallajökull on ensin purkautunut.

Katla on purkautunut tilastollisesti 80 vuoden välein. Edellinen purkaus on ollut 1918, joten nyt ollaan jo vähän myöhässä.

Tutkijoiden mukaan ei voida tehdä muuta kuin yrittää olla valmiina.