Suomessa vierailulla oleva Italian pääministeri Mario Monti intoutui kehumaan tänään lehdistön edessä suomalaista lamanhoitokykyä.

- Suomi inspiroi. Maa koki hirveän laman 1990-luvulla ja silti onnistui tulemaan yhdeksi maailman voimakkaimmaksi taloudeksi. Me voimme muut ottaa oppia. Meidän pitää oppia nopeasti, sanoi ylivelkaantuneen Italian johtomies.

Vakavan oloinen Monti pohdiskeli myös, että eläkeikä pitäisi sitoa odotettuun elinaikaan. Siten hän otti osaa keskusteluun, joka on käynnissä kaikkialla Euroopassa, kun velkaantuneet valtiot yrittävät selvitä kestävyysvajeistaan.

Hän myönsi, että Italia on epämiellyttävässä tilanteessa korkeiden lainakorkojen takia.

- Tilanteen selvittäminen voi vaatia päätöksiä Euroopan tasolla.

Monti vierailee Suomessa kahden päivän ajan ja tapaa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lisäksi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistön.

Kataisen mukaan tapaamisen tärkein anti on, että hän on saanut kerrottua, mihin suomalainen talouspoliittinen ajattelu perustuu. Monella suomalaisella on hänen mukaansa "reiluuden tunteen puute".

- Kerroin kasvavasta epäreiluuden tunteesta, mikä johtuu siitä, että olemme tottuneet sääntöihin, mutta nyt olemme ongelmissa, koska kaikki eivät ole niitä noudattaneet, Suomen pääministeri sanoi.

Tyytyväiseltä vaikuttanut Katainen kertoi Montin ymmärtävän nyt suomalaisten tuntoja paremmin.