Moskeijahanketta vetävä Pia Jardi avaa Puheenvuoron blogissaan Helsingin suurmoskeijahankkeen taustoja. Hän muistuttaa, että juuri nyt hanke on vasta siinä vaiheessa, että puhutaan tonttivarauksesta.

–Rahoituksesta väitellään vaikka vielä ei olla rakentamassa mitään. Vasta puhutaan tontinvarauksesta, jonka jälkeen kaupunki velvoittaa vastuutahoa tekemään tarkat laskelmat ja suunnitelmat, myös rahoituksen osalta, ennen kuin mitään rakennuslupaa edes myönnetään. Eli ennen kuin päästään rakentamaan on monta vaihetta käytävä läpi eri instansseissa. Tässä muslimien yhdenvertaisuus verrattuna muihin ihmisryhmiin ei toteudu. Esimerkiksi Guggenhaimille tontti kyllä varattiin, mutta valtuusto kaatoi hankkeen, Jardi kirjoittaa.

Hän korostaa lisäksi, että kyse ei ole pelkästä moskeijasta, vaan myös monitoimikeskuksesta.

–Moskeijan osuus olisi vain noin 15 prosenttia. Moskeija on kuitenkin avoinna kaikille, eikä ketään käännytetä pois suuntauksen takia, kuten tuomiokirkkokin on luterilainen, minne kaikki ovat tervetulleita käymään, mutta ei johtamaan, Jardi kommentoi.

–Monitoimikeskus joka on noin 85 prosenttia hankkeesta, on avoinna kaikille, niin muslimeille kuin muillekin, suuntaukseen katsomatta. Palvelut suunnitellaan muslimeille sopiviksi ja kaikki jotka sen hyväksyvät ovat tervetulleita käyttämään palveluita, hän jatkaa.

Jardi toteaa lisäksi, että hanketta johtaa suomalainen säätiö, jonka toimintaa valvoo Patentti- ja rekisterihallitus.

–Säännöissä toiminnan tarkoitus on selkeä, eikä siitä voi poiketa. Mitään radikaaleja oppeja tai toimintamalleja säännöt eivät sisällä. Selkeä suunnitelma on että moskeijan toimintaa johtavat suomalaiset muslimit ja toiminta pitää olla myös suomeksi, esimerkiksi perjantaisaarnat tulee pitää arabiaksi ja suomeksi.

Kolmas moskeijahankkeen yhteydessä esiin noussut asia on rahoituksen alkuperä ja sen vaikutukset tulevaan toimintaan.

–Monet ovat sitä mieltä, että muslimien ei pitäisi saada rahoitusta ulkomailta, mutta muille se on ok. Mormonikirkko on rakennettu ulkomaisin voimin ja käsittääkseni Itäkeskukseen rakennettava ortodoksikirkkokin, näiden kohdalla ei käyty keskustelua rahoituksen alkuperästä ja sen vaikutuksesta toimintaan. Eli muslimit ovat epäilyksenalaisia, syytettyjä jo etukäteen, Jardi huomauttaa.

Helsingin pormestariehdokkaista kokoomuksen Jan Vapaavuori suhtautuu moskeijahankkeeseen kielteisesti. Vihreiden pormestariehdokas, apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki puolestaan ei näe suoranaisia esteitä moskeijan rakentamiselle.

Lue lisää:

Suurmoskeija epäilyttää maahanmuuttajapoliitikkoja: ”Muslimina tulee ikävä tunne tästä jaottelusta”

Näkökulma: Onneksi Helsinkiin viritellään suurta moskeijaa

Vääntö suurmoskeijasta: ”Miten hallitus aikoo varmistaa turvallisuusnäkökohdat?”

Helsinkiin halutaan minareetti – Suurmoskeijasta päätöksiä vielä keväällä?

Sanasota suurmoskeijasta: ”Uskonnonvapaus ei tarkoita oikeutta rakentaa mitä tahansa minne tahansa”