Perussuomalaisten kansanedustajien Mika Niikon ja Ville Vähämäen on Kiinaan tiiviimpiä yhteyksiä kuin tähän saakka on tiedetty, kertoo Ylen MOT.

MOT:n mukaan Niikko ja Vähämäki ovat vierailleet ahkerasti Kiinassa edistääkseen Realmax-yhtiön ja Niikon kiinalaistuttavan Hang Sin liiketoimia.

Realmaxin nosti tammikuussa esiin Suomen Kuvalehti, jonka mukaan Niikko ja Vähämäki olivat perustajaosakkaita kiinalaisen liikemiehen omistamassa yhtiössä vuonna 2017, mutta luopuivat omistuksestaan pian. Ylen MOT puolestaan uutisoi viime keväänä Mika Niikon salanneen Realmaxilta saamansa vaalirahoituksen.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Niikko on selvittänyt Kiina-yhteyksiään valiokunnalle ja julkisuudessa. Niikon mukaan Kiinan valtio tai mikään valtiollinen toimija ei ole kohdistanut häneen vaikuttamisyrityksiä.

LUE LISÄÄ:

Realmaxin pääomistaja on Niikon vaalitukija Hang Si, jonka kanssa Niikko osallistui MOT:n mukaan Jiangsun alueen tiede- ja teknologiayhdistyksen maksamaan seminaariin vuonna 2017. MOT:n etenkin juuri Niikko on tehnyt vuosia yhteistyötä kiinalaisten tiede- ja teknologiayhdistysten kanssa.

Suojelupoliisi on aiemmin varoittanut järjestöstä, ja suojelupoliisin mukaan tiede- ja teknologiayhdistykset ovat yksi väline, jota Kiina hyödyntää vaikuttamistyössään.

Niikko oli kutsuvieraslistalla tiede- ja teknologiayhdistysten seminaareissa vuosina 2013 ja 2015. MOT:n mukaan Niikko kieltäytyy paljastamasta Kiinan-matkojensa tarkkaa määrää tai rahoittajia, joskin vuonna 2013 hän kertoo olleensa paikalla suomalaisen Hermia Yrityskehityksen kutsusta.

LUE SEURAAVAKSI:

Kansanedustajan osallistuminen vieraan valtion kustantamille matkoille on eduskunnan sidonnaisuusilmoitusten perusteella hyvin poikkeuksellista, kertoo MOT. Niikko kieltää minkään valtion maksaneen hänen matkojaan ja vetoaa siihen, että matkoja maksanut tiede- ja teknologiajärjestö on verkkosivujensa mukaan ei-valtiollinen toimija, jonka yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Teknologian Tutkimuskeskus VTT ja Business Finland.

MOT kuitenkin huomauttaa, että samoilla verkkosivuilla kerrotaan myös järjestön toimivan yhdistäjänä kommunistisen puolueen, Kiinan hallituksen ja maan tiedeyhteisön välillä.

Niikko ja Vähämäki matkustivat MOT:n mukaan Kiinan Autoteollisuuden kustannuksella automessuille maaliskuussa 2018 edistääkseen Realmaxin liiketoimia. Saman vuoden kesällä Kiinan keinoälyjärjestön edustaja Li Deyi vieraili MOT:n mukaan Suomessa sekä Business Finlandissa että eduskunnassa Niikon ja Vähämäen avustamina.

Hang Si kritisoi MOT:lle tapaa yhdistää hänet Kiinan yrityksiin vaikuttaa suomalaiseen päätöksentekoon. Hän korostaa olevansa tavallinen yrittäjä ja katsoo Niikon vientiponnistelujen edistäneen Suomen etua. Hänen mukaansa kohu on naurettava ja vahingoittaa hänen liiketoimiaan.

LUE SEURAAVAKSI: