Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton puheenjohtaja, keskustataustainen Juha Marttila kummastelee Lännen Median haastattelussa, miksi keskusta valitsee Juha Sipilälle seuraajan vasta syyskuussa.

”Yhden päivän kokous olisi riittänyt. Kokous keskelle Suomea ja asialistalle yksi aihe, eli puheenjohtajan valinta. Se olisi ollut siinä. On harmillista, että kokous lykättiin niin pitkälle”, Marttila sanoo LM:lle.

LUE MYÖS: Kuka jakaa keskustan ministerinsalkut? – Juha Sipilä: ”Meillä on selkeät säännöt”

Keskusta kärsi kovan vaalientappion ja menetti 18 kansanedustajaa ja Sipilä ilmoitti pian vaalien jälkeen jättävänsä puolueen puheenjohtajuuden. Marttilan mielestä kokous olisi pitänyt järjestää pikemminkin muutamassa viikossa.

Keskustan sääntöjen mukaan ylimääräinen puoluekokous voidaan pitää aikaisintaan kaksi viikkoa sen jälkeen, kun kokouskutsu on julkaistu sen puoluelehdissä. Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on aiemmin kertonut myöhäisen ajankohdan syyksi kevään tiukan vaalirupeaman. Huhtikuussa pidettiin eduskuntavaalit ja toukokuussa järjestetään eurovaalit.

”Vaalikevään jälkeen puoluekokouksen järjestäminen kesäksi olisi ollut melkein mahdoton tehtävä, kun valmistelujen suhteen lähdetään täysin alkutilanteesta. Se on syy puoluekokouksen ajankohtaan”, Pirkkalainen totesi.

Marttila arvioi Lännen Medialle, että keskustan asema hallitusneuvotteluissa saattaa kärsiä, kun niitä johtaa väistyvä puheenjohtaja Sipilä.

”Nyt keskustan johdon mandaatti on aika heikko. Se voi olla ongelma hallituksen muodostamiselle”, Marttila arvioi.

Puheenjohtajavaihdoksen ollessa kesken tilanne on hankala myös ministerisalkkujen jakamisen kannalta, MTK:n puheenjohtaja pohtii. Hän epäilee, ettei esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen voisi välttämättä napata valtiovarainministerin salkkua, kun puheenjohtajakisa on vielä kesken. Kaikkonen on IL-US-kyselyn mukaan suosituin ehdokas puheenjohtajaksi, kun Annika Saarikko ilmoitti, ettei hän tavoittele tehtävää.

LUE MYÖS: IL-US-kysely: Annika Saarikko oli keskustavaikuttajien suosikki Sipilän seuraajaksi – Yksi nousee selvästi takaa

”Väki voi miettiä, että taas ovat herrat suhmuroineet keskenään ja antaneet Kaikkoselle ykköspestin. Niinpä väki äänestää puheenjohtajaksi kenet muut tahansa kuin hänet, eli kuka siellä nyt onkaan vastaehdokkaana”, Marttila pohtii.

Samalla hän vihjaa, että jos Kaikkonen korosti aiemmin oven hallitukseen olevan viisi senttiä raollaan, on nyt Säätytalon ovi Marttilan mukaan ”ainakin sen verran auki, että sieltä voidaan tulla pois”.

”Olen ymmärtänyt, että keskustan kynnys hypätä ulos Säätytalolta on aika matala.”

Marttila puoluetaustaltaan keskustalainen, mutta ei vaikuta sen puolue-elimissä. Suomen Kuvalehdelle hän kertoi aiemmin harkinneensa eduskuntavaaliehdokkuutta vuonna 2015. Samassa haastattelussa Marttila sanoi haluavansa MTK:n tekevän hajurakoa puolueisiin.

”Ruotsin tuottajajärjestö ja kepu olivat täysin naimisissa. Molemmat menettivät asemansa. Hajurako puolueisiin on pyritty pitämään. Tavoitteena on maaseudun rivien kokoaminen. Yksikään puolue ei liputa täysillä maaseudun puolesta. Ei edes keskusta, joka hankkii lisä-äänensä kasvukeskuksista.”

LUE LISÄÄ: Näkökulma: Nyt alkoi armoton kokoomuksen mylly, jossa Antti Rinne nöyryyttää keskustan selälleen