Donald Trump pyysi Ukrainaa selvittämään tietoja poliittisen vastustajansa Joe Bidenin pojasta. Biden on pyrkimässä demokraattien presidenttiehdokkaaksi ja tätä kautta Trumpin vastaehdokkaaksi vuoden 2020 vaaleissa.

Valkoinen talo julkaisi eilen keskiviikkona muistiinpanot, jotka perustuvat Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin 25. heinäkuuta käymään puhelinkeskusteluun. Dokumentin voi lukea kokonaisuudessaan The New York Timesin sivuilta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Muistio, joka paljastaa Donald Trumpin ja Volodymyr Zelenskyin puolituntisen keskustelun sisällön julkaistiin eilen keskiviikkona.Kuva: WHITE HOUSE HANDOUT

Virkarikoskuohunnan keskiössä ollut puhelinkeskustelun paljastaneen henkilön valituskirje pääsi Yhdysvaltain edustajanhuoneen syyniin. Iso-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsenet pitävät kirjettä ”häiritsevänä” ja ”huolestuttavana”.

CNN:n lähteiden mukaan valituskirje perustuu osin Trumpin ukrainan presidentin kanssa käymään keskusteluun, mutta siinä on mainittuna myös muita todistajia. Demokraattien senaattori Mike Quigley kuvaa CNN:n mukaan kirjettä ”poikkeuksellisen yksityiskohtaiseksi” ja ”todella hyvin laadituksi”.

Edustajainhuone ja senaatti ovat äänestäneet, että salatusta ilmiannosta tulisi tehdä julkinen asiakirja. CNN:n haastattelemien lähteiden mukaan on mahdollista, että ilmianto julkaistaan jo tänään torstaina.

Donald Trump on kommentoinut Twitterissä kannattavansa avoimuutta, mutta vaatii samaa avoimuuta Joe Bideniltä ja Hänen pojaltaan Hunter Bidenilta.

”Lisäksi vaadin avoimuutta demokraateilta, jotka matkustivat Ukrainaan ja yrittävät painostaa vastavalittua presidenttiä tekemään heidän haluamiin asioita uhkailemalla häntä poliittisesti”, Trump kommentoi.

Juttu jatkuu upotusten jälkeen.

Trump syytti omassa tiedotustilaisuudessaan koko tilanteesta sekä mediaa että demokraattista puoluetta, joka on Trumpin näkemyksen mukaan käynnistänyt ”koko Yhdysvaltain historian suurimman noitavainon”.