Arkisilla valinnoilla voi vaikuttaa yllättävän paljon kykyymme selvitä älykkyyttä vaativista tehtävistä, väittää brittilehti Telegraph Kauppalehden mukaan.

Telegraph kertoo seikoista, joilla voimme tuhota älyllisiä kykyjämme.

Esimerkiksi kannettavan tietokoneen ja puhelimen tai ylipäänsä kahden medialaitteen samanaikainen käyttö saattaa kutistaa tärkeitä rakenteita aivoissamme, neurotieteilijät väittävät.

He ovat havainneet ensimmäisen kerran, että ihmisillä, jotka käyttävät useita laitteita samanaikaisesti, on pienempi harmaan aineen tiheys niillä aivojen alueilla, jotka liittyvät kognitiivisuuteen ja tunne-elämän hallintaan.

– Kun ihminen kuvittelee tekevänsä monta asiaa yhtä aikaa, hän itse asiassa siirtyy hyvin nopeasti hommasta toiseen. Joka kerta, kun hän tekee niin, hänen tietoisuutensa taso laskee, sanoo Massachusetts Institute of Technologyssa vaikuttava neurologi Earl Miller.

Kasvatustietelijä, professori Juha T. Hakala sanoi hiljattain Uudelle Suomelle, että niin sanottu multitasking eli pyrkimys tehdä useita asioita samanaikaisesti tekee ihmisistä tehottomampia ja väsyneempiä.

Lue lisää: Professori: ”Työelämässä paljon ylilaatua – usein seiska riittäisi”

”Googlaaminen” eli tiedon etsiminen netistä saa ihmiset kuvittelemaan tietävänsä todellista enemmän. Ja vaikka ihmiset eivät etsimäänsä tietoa löytäisikään, he tuntuvat silti tuntevan, että ovat älykkäämpiä.

Ratkaisevan varmoja todisteita asiasta ei ole, mutta pitkissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että tosi-tv:n tuijottaminen heikentää kognitiivisia kykyjämme. Tällaisiin tuloksiin on päätynyt muun muassa itävaltalainen psykologi Markus Appel, joka väittää, että olemme sitä, mitä katsomme.

Valvomisen ja liian vähäisen nukkumisen vaikutus ajattelukykyyn on puolestaan mammuttimainen.

Unisten aivojen täytyy työskennellä kovemmin. Väsyneellä sekä lyhytkestoinen että pitkäkestoinen muisti toimivat huonosti.

Väsymys heikentää myös huomiokykyä ja asioiden suunnittelua.

Unihäiriöiden on todettu jopa heikentävän kykyämme lukea tunteita toisten ihmisten kasvoilta.

Myös ruokavalio vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin. Tyydyttyneet rasvat vähentävät uuden tutkimuksen mukaan merkittävästi kognitiivista ”joustavuuttamme”. Myös runsas sokerin käyttö altistaa muistiongelmille.

Lähde: Kauppalehti