– Tässä taitaa olla pientä kateutta ilmassa, tuumaa Helsingin kaupungin johtava pysäköinnintarkastaja Otto Kuitunen Runeberginkadulla suuttumusta herättäneestä luksus-Hummerista.

– Minä en tuollaisesta Hummerista olisi niin kateellinen.

Kyseinen ajoneuvo on saanut kesä–heinäkuun aikana yhdeksän pysäköintivirhemaksua. Näiden lisäksi kaupunkilaiset kyllästyivät jatkuvaan väärinpysäköimiseen siinä määrin, että viskelivät kananmunia auton kylkeen.

– Tämä on kyllä poikkeuksellista. Aiemmin munia on heitetty pysäköinninvalvojien auton päälle, Kuitunen huomauttaa.

Hän pohdiskelee, että nykyinen 40 euron pysäköintimaksu taitaa olla pienehkö toisille ihmisille, kun heillä on varaa jatkuvasti pysäköidä ajoneuvojaan väärin.

Ilmiö ei ole uusi.

Kuitunen muistaa takavuosilta eräänkin matkatoimiston, jonka ajoneuvot pysäköitiin vain väärin. Toinen murheenkryyni on ollut eräs valkoinen limusiini, joka sekin kiltisti hoitaa virhemaksunsa.

Ryhdytäänkö ohi parkkeerannutta autoa siirtämään, riippuu Kuitusen mukaan monesta tekijästä.

– Jos portin eteen on pysäköity, niin auto siirretään samantien. Se on paloturvallisuuskysymys. Sama jos liian lähelle suojatietä on pysäköity vaikkapa koulun lähellä, niin voidaan siirtää heti.

– Mutta muuten lain mukaan siirto voidaan tehdä vasta kahden vuorokauden kuluttua siirtokehotuksesta, sanoo Kuitunen.

– Olin minä tuolle Hummerillekin jo kyydin tilannut, mutta samana aamuna omistaja oli sen muualle vienyt, hän jatkaa.

Pysäköintivirhemaksun suuruuteen on kuitenkin tulossa korotus. Uusi lakimuutos sallii kunnanpäättäjien nostaa rikemaksua 80 euroon ensi vuoden alusta. Samalla pysäköinninvalvojien arsenaaliin tulee pyörälukko.

Kuitunen ei halua sanoa, onko uusi korotus vielä tarpeeksi, kun sitä vertaa vaikkapa 120 euron virhemaksuun, jonka saa matkustamisesta Helsingin seudun joukkoliikennevälineissä ilman asianmukaista lippua.

– Se jää jokaisen harkittavaksi, onko suhde oikea. Sekin on näitä Arkadianmäellä istuvan väen asioita. Mutta yhdessä me olemme heidät valinneet sinne, johtava pysäköinnintarkastaja Kuitunen toteaa.