Kanalayrittäjä Mikko Välttilä (vihr.) kertoo Puheenvuoro-blogissaan kypsyneensä maataloustukien järjestelmään ja päättänyt jättää kaikki tukihakemukset tekemättä ensi vuodesta lähtien.

Somerolainen Välttilä pyörittää kananmunien suoramyyntibisnestä, jossa kananmunia myyvä auto kiertää tietyllä reitillä.

Välttilän mukaan suurin syy hänen tukipäätökseensä on ”koko tukivalvontajärjestelmän mielivalta”.

– Jossain kohtaa systeemiä on tapahtunut mutaatio, jossa virkakoneisto on sokeutunut. Yksittäiset virkamiehet ovat kyllä ihan inhimillisiä ja fiksuja ihmisiä, mutta organisaatio on täysin harkintakyvytön, Välttilä kirjoittaa.

Yrittäjän mukaan ”yksi rasti väärässä kohdassa kymmenien sivujen tukihakemuksessa voi aiheuttaa koko vuoden tukien menetyksen”. Välttilän mukaan pahimmassa tapauksessa tuet menettää viideltä vuodelta takautuvasti.

Toinen peruste Välttilällä on se, että virkamiehiltä menee tarkastuksiin paljon aikaa.

– Pieni 18,5 hehtaarin tilani pystyisi huippuvuonna tuottamaan leipäviljaa 130 tonnia. Siis kolme rekkakuormaa. Jos tämän kolmen rekkakuorman tuottamisen valvontaan yhteiskunta haluaa käyttää virkamiesten aikaa karkeasti arvioiden kuusi työpäivää, ei kyllä olla mitenkään kestävällä pohjalla. Suomessa tuotetaan kuitenkin miljoonia rekkakuormia viljaa vuodessa, Välttilä kirjoittaa.