PÄIVITYS: Sitra ja Teollisuustaiteen liitto Ornamo ovat korjanneet tiedon: muotoilijoiden työttömyys on kasvanut noin prosentin vuosivauhtia ja oli vuonna 2015 noin 15 prosenttia.

Sitran selvityksen mukaan luovan alan töitä on lähes mahdoton saada vain omaa tutkintoaan tarjoamalla. Ala on vahvassa murroksessa, ja esimerkiksi muotoilijoiden työttömyys on kasvanut vuoden 2012 alusta vuoteen 2015 prosentin vuosivauhtia. Muotoilualan työttömyys on nyt 15 prosenttia.

Luovan alan työmarkkinaselvityksestä kirjoittavat Sitran viestinnän asiantuntija Liisa Poussa ja työelämän taitekohtien johtava asiantuntija Pirjo Nikkilä Sitran sivuilla. Heidän mukaansa näyttää siltä, että työnsaanti luovalla alalla edellyttää hakijalta tarkkaa käsitystä työn tarjoajan tarpeista ja erityistä kykyä myydä osaamista, mikä on vaikeaa, koska luovan prosessin lopputulosta on vaikea ennustaa. Luoviin töihin luettiin selvityksessä etenkin markkinointi-, media-, muotoilu- ja viestintäalan työt.

– Moni sopeutuu ajatukseen siitä, ettei oma ammatti tule koskaan elättämään ja oma ammatinvalinta on myös valinta epävarmaan tulotasoon. Siksi tarvitaan uutta ymmärrystä siitä, miten luovien alojen asiantuntijoita tuetaan ja valmennetaan ennestään tuntemattomille urapoluille, Nikkilä sanoo kirjoituksessa.

– Selvityksen perusteella luovan alan osaajista piirtyy kuva sitkeinä luovijoina – työelämän Columbuksina, jotka ovat kaikesta huolimatta optimistisia töidensä suhteen, vaikka huoli toimeentulosta ja jatkuvuuden puutteesta vaivaakin.

Selvityksen aineisto kerättiin syksyllä 2016. Kahteen kyselyyn vastasi lähes 400 luovaa työtä tekevää tai etsivää. Lisäksi haastateltiin kolmea työntekijää ja kolmea työnantajaa.

"Tyytyväinen osaamisloikasta toisaalle"

Selvityksessä huomautetaan, että työt ovat yhä enemmän projektiluonteisia. Selvityksen perusteella isoin muutos tapahtuu työn saamisen ja työssä pysymisen kysymyksissä.

Selvityksessä seurattiin työntekijöitä, joilla on kokemusta vakityöstä sekä pätkä- ja projektitöistä. Selvityksen mukaan niin kauan kuin vastaajat puhuvat vaihtelevasta projektityöstä ja itsestään, tilanne koetaan helpohkoksi, helpoksi tai jopa unelmatilanteeksi, sillä se mahdollistaa esimerkiksi matkustelun. Monien vastauksissa kuitenkin toistui kertomus siitä, miten pätkittäisen tai projektimaisen työelämän edut alkavat ajan myötä murentua. Monissa vastauksissa ratkaisevin asia siinä, miltä vaihtelevuus tuntui, liittyi puhetaitoon ja kykyyn myydä osaamista.

–Vaihtelevuus on taloudellisesti elävää painajaista puuttuvien myyntitaitojen, elämän-, kassan- ja stressinhallinnan taitojen kanssa, sanoi eräs vastaaja.

–Liian pätkittäinen työelämä on painajainen etenkin perheellisille ihmisille. Työelämässäni on ollut erittäin pätkittäisiä ja lyhytkestoisia työjaksoja ja olen tietoisesti suuntautunut toiselle urapolulle muotoilija/taitelija-uravaiheeni jälkeen. Olen erittäin tyytyväinen, että olen pystynyt tekemään osaamisloikan toisiin tehtäviin, sanoi toinen.

Eräs kuvasi tilannetta painajaiseksi, jos yhteiskunta ei muutu.

– Mun työt ovat pätkä- ja keikkatöitä. Ja jos näin olisi 10 vuoden päästä ilman, että on tapahtunut merkittäviä muutoksia – siis, että pätkätyöt ovat uusi normi, että niillä tienaa riittävästi ja ilman työpoliittisia muutoksia – niin näkisin, että se olisi painajainen.

Selvityksessä kysyttiin, pitävätkö vastaajat lyhytkestoisia projektitöitä ja vaihtelevia mahdollisuuksia eri työnantajille unelmana, hyvänä vaihtoehtona, siedettävänä vaihtoehtona paremman puutteessa vai painajaisena.

Sitra teetti selvityksen yhteistyössä Teollisuustaiteen Liitto Ornamon, henkilöstöpalveluyritys Opteamin ja uutis- ja sisällöntuotantoyhtiö Mediahub Helsingin kanssa. Selvityksen kohteena olivat työn markkinan eri toimijoiden kokemukset sekä yhteistyökumppaneiden kokeilema uusi työllistymismalli, joka ei kuitenkaan hankkeen aikana työllistänyt muotoilijoita.

Selvityksen mukaan markkinan muutos luovalla alalla edellyttää uusia valmiuksia myös työntarjoajilta, toimialajärjestöiltä ja henkilöpalveluyrityksiltä.