Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on tehnyt lakialoitteen vaaralliseksi luokitellun somalialaisvangin tapaukseen liittyen. Poliisi ei ole vieläkään saanut karkotettua murhaajaraiskaaja Abdigadir Osman Husseina. Heinonen ihmettelee Puheenvuoron blogissaan tilannetta ja vaatii muutosta ulkomaalaislakiin, jotta erittäin vaarallinen mies saadaan pois maasta.

Helsingin hovioikeus oli päättänyt vapauttaa Husseinin, 42, elinkautisesta alkaen syksystä 2016, koska miehen vankeutta oli kestänyt jo 19 vuotta ja 6 kuukautta ja hän oli päihteetön sekä opiskellut vankila-aikana. Hussein on yrittänyt vastustaa kaikin keinoin karkottamistaan Somaliaan, eikä hän ole suostunut poliisin kanssa minkäänlaiseen yhteistyöhön. Edes passikuvan ottaminen ei ole onnistunut. Niinpä miehen maasta poistamiseen ole vieläkään voitu ryhtyä.

Myös Somalian viranomaiset tarvitsevat tietoja suostuakseen vastaanottamiseen, mutta Hussein ei ole antanut poliisille tietoja sukulaisistaan tai klaanistaan. Ilta-Sanomien mukaan poliisi on tästä huolimatta saanut laadittua ja toimitettua tarvittavat asiakirjat, ja nyt odotellaan Somalian viranomaisten vastausta. Poliisi yrittää karkottaa hänet kevään aikana.

Heinonen huomauttaa, että nykylain mukaan karkotetuksi päätetty henkilö voidaan pitää säilössä enintään 12 kuukauden ajan, jos kyse on ”yhteiskunnalle erittäin vaarallisesta henkilöstä tai henkilön rikostausta on vakava”. Heinonen viittaa Abdigadir Osman Husseinin tapaukseen.

–Kyseinen henkilö on Suomessa olleessaan syyllistynyt mm. nuoren tytön murhaamiseen ja raiskannut toisen tytön. Lyhyellä vankilomallaan, elinkautisensa aikana, mies syyllistyi myös pienen lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Rikokset ovat seuranneet toinen toistaan ja jatkuneet. Minun oli jo vaikea ymmärtää, että kyseinen henkilö alkuunkaan päätettiin edes vapauttaa vankilasta elinkautisesta tuomiostaan, hän kirjoittaa.

–Poliisi on tehnyt töitä jo pitkään saadakseen karkotettua kyseisen henkilön Suomesta omaan kotimaahansa. Viranomaistoimin tapahtuva maasta poistaminen Somaliaan on kuitenkin poikkeuksellinen ja monimutkainen prosessi. Järjestelyt maasta poistamiseksi ovat edenneetkin hitaasti. Tuoreimpien uutisten mukaan kyseinen henkilö ei ole ollut miltään osin myöskään yhteistyöhaluinen asian ratkaisemiseksi.

Heinonen huomauttaa, että lain mukaan mies on laskettava pian vapaaksi, kun vuoden säilöönottoaika umpeutuu.

–Tähän kohtaan ulkomaalaislakia tuleekin tehdä muutos, jotta erittäin vaaralliseksi todettu henkilö voidaan pitää poissa vapaalta jalalta. 12 kuukauden maksimi säilössäpitoaika tulee siis pidentää rajattoman mittaiseksi eli muotoon kunnes karkotus saadaan toteutettua, Heinonen sanoo.

–Tästä jätin eduskunnalle nyt lakialoitteen ja tavoitteenani on se, että lakimuutos saadaan aikaiseksi ennen kuin viimeinen tiima loppuu.

Lue myös:

Perussuomalainen tyrmistyi: ”Huonompaa ratkaisua kasvavaan paperittomien määrään on vaikea keksiä”

Facebookissa halutaan ”puhdistaa” Rautatientori – Poliisi: ”Tulisi tänne keskustelemaan”

Halla-aho Unkarin kovasta konttilinjauksesta: ”Ehdotin samaa Tornioon jo vuonna 2015”

Maahanmuuttovirasto: Monikulttuuristuminen muuttaa Suomen yhteiskuntaa – poliisille vaaroja hälytystehtävissä

Laki vahvistettiin – Perheenyhdistäminen tiukentuu 1.7.2016

Asianajaja: ”Miksi Juhalla ja Timolla on suurempi oikeus elää sosiaalietuuksilla?”

Kansanedustaja puhkesi itkuun eduskunnassa – ”Mitä sanon lapsille?”

Nasima Razmyar ihmettelee: ”Alaikäisen lapsen pitäisi tienata 2600 €/kk”