Tove Janssonin rakastetut Muumi-hahmot on tunnettu Euroopassa ja Aasiassa jo pitkään – mutta nyt peikot ovat rantautuneet myös Pohjois-Amerikkaan.

Tuore Suomen Kuvalehti kertoo, että neljännen Muumi-sarjakuva-albumin mukana myytyjen albumien kokonaismäärä nousee 150 000:een. Kyse ei ole maailman- tai Amerikanvalloituksesta, mutta suomalaiseksi sarjakuvaksi Muumi on tavattoman menestynyt.

Kuvalehden mukaan Muumeja englanniksi kustantava kanadalainen Drawn & Quarterly on saanut Muumeista ykköstuotteensa. Pohjois-Amerikassa myydään nimenomaan sanomalehtistripeiksi alun perin piirrettyjä sarjakuvia, jotka Tove Jansson piirsi 1953-59. Hänen veljensä Lars Jansson jatkoi sarjakuvien piirtämistä 1970-luvulle. Myös Lars Janssonin Muumi-sarjakuvat ovat Drawn & Quarterlyn tulevalla julkaisulistalla.

Yhtiöllä on myös julkaisuoikeudet ”Kuinkas sitten kävikään?” ja ”Kuka lohduttaisi Nyytiä?” –kirjoihin.

Muumi-romaanit ovat olleet saatavilla Pohjois-Amerikassa jo pidempään, mutta koko paketista otetaan ensi vuonna uudet painokset. Arvovaltainen Publishers Weekly –lehti veikkaa Muumeista ”uutta Nalle Puhia.” Janssonia USA:ssa kustantavan NYRB Booksin edustaja Sara Kramer sanoo Suomen Kuvalehdessä, että yhtiö aikoo lähivuosina julkaista kaikki Tove Janssonin romaanit.