Italia on pidättänyt saksalaisen hyväntekeväisyysjärjestön Sea-Watch 3 –pelastusaluksen kapteenin Carola Racketen, joka ajoi aluksen Italian kielloista huolimatta Lampedusan sataman edustalle.

”Rikollinen kapteeni on pidätetty. Piraattialus takavarikoitu. Kaikki siirtolaiset toimitetaan muihin Euroopan maihin. Tehtävä suoritettu”, Italian maahanmuuttovastainen tiukan linjan sisäministeri Matteo Salvini kertoo Twitterissä.

Pelastusalus oli kaksi viikkoa jumissa Välimerellä, kunnes se päätti uhmata Italian hallituksen kieltoa saapua maan satamiin tai edes sen merialueille. Mikään muukaan maa ei ollut ilmoittautunut aluksen vastaanottajaksi.

”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”, Rackete kommentoi Corriere della Seralle.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi voi ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa. Aluksella on kansainvälisten lehtitietojen mukaan kaikkiaan 42 siirtolaista. Lue tarkemmin:Hallitus päätti: Suomi ottaa 8 turvapaikanhakijaa alukselta, joka uhmasi Italian hallituksen käskyä ja Matteo Salvinin uhkauksia

”Ohisalo ei ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla”

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan kyseessä on uuden hallituksen linjanmuutos pakolaispolitiikkaan.

”Euroopan komissio on esittänyt tällaisen pyynnön eri jäsenvaltioilleen, ja Suomi EU:n tulevana puheenjohtajamaana kantaa hieman enemmän vastuuta”, hän kommentoi Ylelle.

Hän linjaa lisäksi Twitterissä, että EU:ssa pitää saada aikaiseksi yhteinen, ihmisoikeuksia kunnioittava turvapaikkapolitiikka ja vastuunjako.

”Tätäkin Suomi edistää puheenjohtajuuskaudellaan. On myös Suomelle EU:n ulkorajavaltiona tärkeää, että EU-maat jakavat vastuuta yhdessä.”

Lausunto aiheutti heti ristivetoa hallituksen sisällä, sillä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan pakolaispolitiikan linja ei ole muuttunut.

”Ohisalo ei selkeästikään ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla hallitusohjelman turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan. Ei sieltä ole mitään linjamuutosta tulossa. Suomi on tähänkin saakka pyrkinyt yleiseurooppalaisiin ja yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin näissä kysymyksissä, eikä tämä hallitus tee mitään poikkeusta. Nyt Italiasta vastaanotettavat turvapaikanhakijat ovat yksittäinen, maksimissaan kahdeksan hengen joukko, jonka otamme puheenjohtajakautemme takia. Mikään uusi linja tämä ei ole. Saapuneista jokainen, joka ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tullaan palauttamaan kotimaahansa”, Kurvinen toteaa tiedotteessaan.

Pääministeri Antti Rinne linjasi myöhemmin lauantaina, ettei Suomen pakolaispolitiikkaan ole tulossa ”mitään erityistä muutosta”. Lue lisää: Antti Rinne linjasi pakolaispolitiikkaa MTV:lle: ”Ei mitään erityistä muutosta ole tulossa”

LUE MYÖS:

Suomen turvapaikkajärjestelmä perattiin: ”Tällä hetkellä ei ole olemassa yhtä yhtenäistä turvapaikkaprosessia”

Jalkapantoja ei tulekaan? – Sisäministeri Ylellä: Virheellinen tieto, on muitakin vaihtoehtoja