Tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa toimiva Henrik Rydenfelt kirjoittaa Etiikka.fi-blogissa sosiaalisen median ilmiöistä.

Viimeaikaiset sosiaalisen median ilmiöt ovat yllättäneet etiikkaa ja viestintää tutkivan Rydenfeltin positiivisesti.

– Viime vuonna some täyttyi niin äärimmilleen vihapuheesta, että sitä roiskui myös netin ulkopuolelle uhkailuina, herjauksina ja jopa väkivallantekoina. --- Viimeisimmät ilmiöt kuitenkin osoittavat, että sosiaalisessa mediassa on mahdollista edistää yhteiskunnallista keskustelua sekä jakaa tietoa ja kokemuksia vastuullisesti, hän kirjoittaa.

Rydenfelt viittaa äärinäkemyksiä levittävää MV-sivustoa vastaan puhjenneeseen kampanjaan sekä seksuaalisen ahdistelun uhrien kertomuksiin lääppijät-tunnisteen alla.

– Kampanjan tarkoitus on informoida mainostajia ja yhteistyökumppaneita MV-lehden sisällöstä. Monet mainostajat ovat vetäytyneet. Tämä osoittaa, kuinka voimakkaasti some voi kääntyä luomaansa hirvitystä vastaan, Rydenfelt kirjoittaa törkypalautettakin poikineesta MV-boikotista.

Rydenfeltin mukaan Suomeenkin on syntynyt ”epämedioita”, jotka ”ottavat sosiaalisesta mediasta tunteita herättävän tai yleisönsä näkemyksiä tukevan tarinan ja julkaisevat sen täytenä totena”.

Rydenfelt kuvailee ”epämedioiden” toimintaa:

– Some sekä luo että tuhoaa MV-lehden kaltaiset epämediat: ne vaativat toimiakseen kohua, joka tuo näkyvyyttä, kävijöitä ja lopulta mainostuloja. Epämedialle ei ole merkitystä, avaavatko ja jakavatko sen sisältöjä samanmieliset vai valehtelun ällistämät käyttäjät, Rydenfelt kirjoittaa.

MV-sivuston vastaisessa kampanjassa mukana olleet ovat saaneet osakseen törkypalautetta. Rydenfelt kysyy, mistä tämä ”miehinen törky pursuaa”.

– Törkypalautteen kirjoittaja ehkä ajattelee, että vastapuoli ei usko, ennen kuin kokee asian omalla kohdallaan. Ja kun nuoret naiset eivät suostu taipumaan suojeltavan uhrin asemaan, palaute muuttuu uhkailuksi ja toiveiksi väkivallasta – juuri siksi, miltä kirjoittaja väittää suojelevansa muita ja yhteiskuntaamme. Viimeistään silloin on selvää, että törkypalautteen antaja on kiinnostunut vain ja ainoastaan yhdestä asiasta: oman kallisarvoisen mielipiteensä puolustamisesta, hän arvioi.