MV-lehden perustaja Ilja Janitskin saa useita syytteitä MV-lehden vyyhdessä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on asettanut Janitskinin syytteeseen kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kahdesta salassapitorikoksesta. Janitskinin epäillään syyllistyneen näihin rikoksiin MV-lehdessä julkaistujen artikkelien sekä MV-lehden keskustelufoorumilla julkaistujen kirjoitusten yhteydessä.

Janitskinin epäillään kirjoituksissa uhanneen, panetelleen ja solvanneen islaminuskoisia maahanmuuttajia, juutalaisia ja tummaihoisia ihmisryhmiä rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän tai uskonnon perusteella. Salassapitorikosten osalta hänen epäillään julkaisseen MV-lehdessä viranomaisen salaiseksi määräämiä asiakirjoja.

Janitskin on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Asian syyteharkinnan tässä mainittujen rikosten osalta on suorittanut valtakunnansyyttäjä, koska kysymyksessä ovat sanavapauden käyttämiseen joukkoviestinnässä liittyvät rikosepäilyt.

Syyte käsitellään samanaikaisesti kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläisen nostamien MV-lehteen liittyvien syytteiden kanssa Helsingin käräjäoikeudessa. Hämäläinen on asettanut Janitskinin syytteeseen noin 20:sta eri rikoksesta. Hämäläinen ajaa myös valtakunnansyyttäjän nostamat syytteet.

Haastehakemukset ja muut oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat julkisiksi sitten, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Janitskin on tutkintavankeudessa.