Kiinassa vieraili alkuviikosta ilmeisen korkea-arvoinen pohjoiskorealainen virkamies, jonka vierailun yksityiskohdista tiedetään toistaiseksi hyvin vähän. Maailmalla ihmetellään, oliko jopa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un liikkeellä ulkomailla ensimmäistä kertaa noustuaan valtaan vuonna 2011.

Vierailusta kertoi ensin japanilainen uutistoimisto Kyodo, jonka mukaan erityinen Pohjois-Korean diplomaattijuna saapui Kiinaan rajakaupunki Dandongin läpi kulkien sunnuntaina. Eteläkorealainen media kertoi tämän jälkeen, että Dandongin juna-asema verhottiin katseilta suojaan läpikulun ajaksi, uutistoimisto Yonhap raportoi.

Maanantaina Pohjois-Korean lähetystön kilvillä varustettu diplomaattiauto havaittiin liikkeellä Pekingissä, missä turvallisuustoimet olivat tiukat auton liikkuessa. Sen enempää Kiinan kuin Pohjois-Koreankaan viranomaiset eivät ole kertoneet, mistä on kyse.

BBC:n mukaan spekulaatiot siitä, että vieras oli nimenomaan Kim Jong-un, ovat yltyneet tiistaina. Naapurimaa Etelä-Korean viranomaiset yrittää saada asialle vahvistusta. Vierailu on ilmeisesti päättynyt tiistaina.

Kyodon mukaan vierailun tarkoituksena oli parantaa maiden välisiä suhteita. Suhteet heikentyivät Kiinan liityttyä Pohjois-Korean ydinohjelman vastaisiin pakotteisiin. Kim Jong-un ei ole tavannut Kiinan presidentti Xi Jinpingiä.