Talouselämä haastatteli torstaina Espoossa nimettömänä pysyttelevää yli 80-vuotiasta miestä, joka kertoi poliisin pysäyttäneen hänet päiväkävelyllä keskiviikkona. Herran mukaan poliisi kysyi, millä asialla hän liikkui. Kun asiaa ei ollut lääkäriin, apteekkiin ja kauppaan, poliisi kehotti miestä menemään välittömästi kotiinsa.

Hallitus on kehottanut yli 70-vuotiaita pysymään koronariskin vuoksi karanteenia vastaavissa olosuhteissa eli välttämään lähikontakteja muiden ihmisten kanssa ja liikkumista kodin ulkopuolella.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta tai Poliisihallituksesta ei haluttu kommentoida Espoon yksittäistä tapausta tai ottaa kantaa siihen, onko vastaavia tapauksia sattunut viime päivinä enemmänkin.

Lue seuraavaksi:

Poliisin julkaiseman koronatiedotteen mukaan poliisi ei erityisesti valvo iäkkäämpää väkeä koskevaa velvoitusta, mutta voi tarvittaessa puuttua tilanteeseen neuvoin ja kehotuksin tilanteeseen. Poliisi vetoaa ihmisten omaan vastuuseen toiminnastaan.

Keinot puuttua iäkkään väen ulkoiluun ovat periaatteessa vähäiset, koska liikkumista ei ole millään lailla kielletty esimerkiksi liikkumisrajoituksella.

”Yksittäisissä tapauksissa ei ole mitään muita keinoja kuin antaa ohjeita ja kehotuksia”, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.

Poliisi voisi eristää kauppakeskuksen

Viime kädessä poliisi voisi turvautua astetta napakampaan välineeseen eli käskyyn. Poliisin antamaa käskyä pitää lain mukaan noudattaa, tai voi joutua rikosvastuuseen niskoittelusta poliisia vastaan.

Poliisin kannalta tilannetta mutkistaa se, että käskyä ei voi antaa millä tahansa perusteella, vaan sen pitää liittyä virkatehtävään. Poliisi ei siis tuosta vain voi käskeä yksittäistä yli 70-vuotiasta ulkonaliikkujaa poistumaan paikalta tai menemään kotiinsa.

Käytännössä käsky edellyttäisi, että poliisi päättää eristää tietyn alueen ja sen nojalla kieltää oleskelun siellä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

”Jos poliisi toteaa, että nyt kauppakeskus Tripla täyttyy yli 70-vuotiaista, jotka tulevat sinne kapinoimaan omaehtoista eristystä vastaan, poliisi voi päättää eristää kauppakeskuksen ja käskeä kaikkia poistumaan sieltä”, Arvelin havainnollistaa.

Lue seuraavaksi:

Samaa konstia poliisi käyttää jo nykyisin nuorison paimentamiseen. Jos nuoria esimerkiksi ajetaan pois rannoilta ja puistoista, perustana on poliisin päätös eristää alue, jolla on esiintynyt häiriöitä.

Tyypillisesti häiriökäyttäytymiseksi luetaan esimerkiksi mekkalointi, kiroilu tai uhkailu. Iäkkään väen kohdalla kyseeseen voisi tulla koronaviruksen tartuntavaara, joka voitaisiin katsoa vaaratilanteeksi.

Poliisissa yli 70-vuotiaiden liikkumisen valvontaa ei ole linjattu. Tilanne voi muuttua, jos Suomessa asetettaisiin virallisia liikkumisrajoituksia.

Lisäksi poliisi voisi tulla avuksi valvontaan siinäkin tapauksessa, että pyyntö tulisi joltakin muulta viranomaiselta, esimerkiksi terveydenhuollosta.

On hyvä huomioida, että yli 70-vuotiaita koskeva ohje pysyä eristyksissä on eri asia kuin lääkärin asettama koronakaranteeni. Tartuntatautilaissa tarkoitetun karanteenin tai eristämisen rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kolmen kuukauden vankeuteen.

Koronan vaikutukset voivat näkyä viikonloppuna

Poliisi on saanut Suomessa kaikkiaan 20 koronaan liittyvää tehtävää sen jälkeen, kun korona lähti leviämään Kiinassa.

”Yhdessä tapauksessa on soitettu hätäkeskukseen ja uhkailtu koronaviruksella. Tyypillisesti tehtävä on ollut sellainen, että poliisi on ollut tekemisissä sellaisen henkilön kanssa, jolla on mahdollisesti ollut koronavirus tai sitä on epäilty”, Arvelin sanoo.

Poliisi arvioi verkkosivuillaan, että ihmisten vähäisempi liikkuminen julkisilla paikoilla ja ravintoloissa voi vähentää näihin paikkoihin liittyviä hälytystehtäviä ja rikosilmoituksia. Sen sijaan kotihälytykset voivat poliisin mukaan lisääntyä, kun ihmiset ovat enemmän omissa kodeissaan.

Lue myös:

Arvelinin mukaan korona ei ollut perjantaihin mennessä vielä juurikaan näkynyt poliisin tehtävien määrässä suuntaan tai toiseen.

Helsingin poliisin ylikomisario Pekka Höök puolestaan sanoo, että vielä on liian aikaista arvioida, miten koronatilanne on vaikuttanut hälytysten määrään. Käytännössä vaikutuksia voi alkaa näkyä nyt viikonloppuna, joka on ensimmäinen viikonvaihde hallituksen tiukentuneiden ohjeiden tultua voimaan.

Höökin mukaan korona-aikaankin poliisi ensisijainen tehtävä on huolehtia hälytysvalmiudesta, ja muut suunnitelmat tehdään sen mukaisesti.

”Meillä pitää olla tilanneseuranta ja päivittäistä työsuunnittelua, jolla varmistetaan, että kansalaiset saavat hälytyspalvelua. Hälytyspalvelut turvataan kaikissa olosuhteissa ja sen ohella valvotaan kokoontumissuosituksia”, Höök sanoo.

Poliisi varautuu nyt omissa suunnitelmissaan erilaisiin tilanteisiin. Kyseessä on Höökin mukaan samanlainen valmiussuunnittelu, jota poliisi tekee muutenkin tavallisuudesta poikkeavien tilanteiden varalle, kuten ennen kesän 2018 Trump-Putin-vierailua.