Alkoholivero nousi tämän vuoden alussa. Korotus koskee kaikkia alkoholijuomaryhmiä. Keskioluen vero nousi esimerkiksi 10,9 prosenttia. Olutvero on nyt 35,55 senttiä senttilitralta etyylialkoholia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos kauppias myy tänä vuonna ostamansa 24 tölkin olutsalkun asiakkaalle 20 eurolla, hän myy sen tappiolla.

Veronkorotuksen jälkeen 20 euron olutsalkun hinnassa on arvonlisäveroa 3,9 euroa ja olutveroa 12,667 euroa eli yhteensä 16,567 euroa. Tämä on 83 prosenttia myyntihinnasta. Kun tähän lisätään vielä panttien hinta 3,6 euroa, salkun hinnaksi tulee jo 20,667 euroa.

Tiedot laski Talouselämälle Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Talouselämä pyysi Ussaa laskemaan, kuinka paljon veroja sisältyy S-ryhmän Foodie.fi-verkkokaupassaan myymään KOFF III -oluen 24-tölkin myyntipakkaukseen. Olut on 4,5-prosenttista ja S-ryhmä myi sitä hintaan 20,16 euroa.

S-ryhmä myy olutta siis halvemmalla kuin mitä oluesta tänä vuonna maksettavat verot ja pantit tekevät yhteensä.

Miten tämä on mahdollista Elina Ussa?

–Ihmettelin itsekin lukujen yhteneväisyyttä. Juomat on saatettu ostaa kauppaan ennen vuoden vaihdetta vanhalla verokannalla. Tuolloin verojen osuus oli noin puolitoista euroa vähemmän.

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu onkin ehättänyt kertomaan jo eri tiedotusvälineissä, että S-ryhmä osti heti lain läpi menon jälkeen tavaraa niin paljon kuin sai ja kaupoissa on nyt vanhan alkoholiveron mukaiset hinnat.

Oluen hinta koostuu verojen ja panttien lisäksi kauppiaan katteesta ja muista kuluista.

Mikä on kauppiaan katteen ja muiden kulujen suhde?

–Sitä ei ulkopuolinen pysty haarukoimaan, kukin kauppias määrittelee itse tuotteensa hinnan.

Vahvan oluen verotus raskaampaa kuin miedon

Vuoden vaihteessa vapautui alle 5,5-prosenttisten tuotteiden myynti. Myös niissä verojen osuus näyttelee hinnan muodostuksessa merkittävää osaa.

Esimerkiksi S-ryhmä myi keskiviikkona kuuden tölkin Hartwall Original Long Drink 5,5% -pakkausta hintaan 13,92 euroa. Pakkauksessa on arvonlisäveroa 2,69 euroa ja alkoholiveroa 5,22 euroa eli yhteensä 7,91 euroa, mikä on 57 prosenttia myyntihinnasta. Panttien osuus on 90 senttiä.

Kahdeksan tölkin Karjala 5,2% -olutpakkaus maksoi Foodie.fi-verkkokaupassa keskiviikkona 11,92 euroa. Pakkauksessa on arvonlisäveroa 2,3 euroa ja olutveroa 4,884 euroa eli 7,184 euroa, mikä on 60 prosenttia myyntihinnasta. Panttien osuus on 1,2 euroa.

Vuoden 2018 alussa voimaan tullut alkoholivero on oluelle 35,55 senttiä senttilitralta etyylialkoholia. Vahvan oluen verotus on siten raskaampaa kuin miedomman oluen, koska se sisältää enemmän etyylialkoholia.

Lähde: Talouselämä, Henrik Muukkonen