Markkinaraati keskustelee tällä viikolla koroista. Näin asiantuntijat arvioivat Suomen yleisimmän viitekoron kehitystä.
Korot eivät käänny tuntuvaan laskuun kovin nopeasti, arvioivat asiantuntijat Markkinaraati-ohjelmassa.
Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju uskoo, että huipulla pysytellään hiukan pidempään, kunnes ollaan ihan varmoja, ettei inflaatio lähde uudelleen nousuun.
Myös Danske Bankissa katsotaan, että korkeammalla tasolla pysytään useita kuukausia, vaikka markkinat hinnoittelevat jo todella nopeaa laskua, kertoo tutkimusjohtaja Heidi Schauman.
Korot, taantuma ja Suomen tilanne Markkinaraadin syynissä. Katso koko ohjelma oheiselta videolta.
Milloin korot kääntyvät laskuun?
”Ennustamme, että viimeinen koronnosto EKP:lta tulee syyskuussa, niin voi olla, että jopa ennen sitä”, Schauman vastaa.
”Ensi keväänä ollaan jo matalammilla tasoilla”, arvioi puolestaan Etlan Kangasharju.
Aktian pääekonomisti Lasse Corin uskoo, että käännettä pitäisi näkyä viimeistään ”syksyn hujakoilla”.
Kuinka ylös euribor vielä nousee?
Ylivoimaisesti suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu 12 kuukauden euribor-korkoon, joka huitelee tällä hetkellä 3,9 prosentin kieppeillä. Millaisissa lukemissa 12 kuukauden euribor on syksyllä ja vuoden lopussa?
”Voi olla, että minut luokitellaan optimistiksi, mutta odotan kyllä, että loppuvuonna nähdään jo matalampia lukuja”, Aktian Corin vastaa.
Hän ei odota vielä ”dramaattista helpotusta”, mutta uskoo, että inflaatio ja sitä myötä myös korkokuva on helpottanut loppuvuonna.
Jos asuntovelallinen kestää tämän korontarkistussyklin, vuoden päästä korontarkistuspäivänä korot ovat jo matalammalla, uskoo myös Kangasharju.
Sitä vastoin Danske Bankin Schauman arvelee, että ainakin loppuvuodesta ollaan vielä suunnilleen samalla tasolla kuin tällä hetkellä.
Kuinka ylös 12 kuukauden euribor vielä nousee, ennen kuin kääntyy laskuun?
Kaikki kolme asiantuntijaa odottavat nykytasoon nähden enää pientä nousua, kunnes tilanne alkaa helpottaa.
”Ajattelen, että menemme vielä nelosen yli, mutta ei paljon, eli nyt puhutaan ihan marginaalisista muutoksista juuri, koska on tämä ristiriita, että vaikka EKP nostaisikin enemmän, niin laskuodotukset ovat markkinakoroissa jo mukana”, Schauman sanoo.
Ekonomisti hämmentyi
Loppuvuodesta Suomi oli teknisessä taantumassa, kun talous supistui kahtena perättäisenä vuosineljänneksenä, mutta ennakkotietojen mukaan ponnistimme pois jo alkuvuodesta.
Schauman pitää alkuvuotta ”hämmentävän vahvana”. Hän uskoo, että edessä on nyt heikompi jakso, kun koronnostot purevat loppuvuonna, mutta kasvu vahvistuu ensi vuoden puolella.
”En uskaltaisi sanoa vielä, että pahin on takana, mutta en sinänsä näe hirveän todennäköisenä, että tässä tulisi nyt joku iso romahdus”, Schauman sanoo.
Hänen mielestään on hämmentävää, miten paitsi Suomessa myös globaalisti työmarkkinat ovat pysyneet näin vahvoina, vaikka reaalitaloudessa ”tapahtuu kaikenlaista”. Tämä voi osittain johtua siitä, että yhteiskunnat ovat niin palveluvetoisia ja palvelualat ovat hyvässä vedossa, vaikka teollisuus kärsii, Schauman arvioi.
Katso kaikki Markkinaraadit täältä.
LUE SEURAAVAKSI: