Euroopan komissio haluaisi kiistellylle, heinäkuussa käyttöön otettavalle Euroopan vakausmekanismille (EVM) oikeuden tukea vaikeuksissa olevia pankkeja suoraan. Komission tämänpäiväiseen esitykseen sisältyy myös merkittävä pitkän aikavälin suunnitelma: komissio haluaa vakiinnuttaa eurovaluutan aseman siirtymällä asteittain täyteen talousunioniin euroalueella.

Nykyisin säännöin EVM voi pääomittaa pankkeja vain valtion kautta; se siis rahoittaa valtiota, joka rahoittaa pankkejaan. Komissio tiedotti tänään pohtivansa sitä vaihtoehtoa, että välikäsi, valtio, ohitettaisiin tukimenettelyn helpottamiseksi.

–Joustavuus ja nopeus ovat elintärkeitä, komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso perusteli BBC:n mukaan.

Komission ulostulon taustalla on huoli Espanjan pankeista. Espanjan pelätään kaatuvan euromaiden syliin maan pankkien rahoitusvaikeuksien vuoksi. Pörssit ovat olleet laskussa ympäri maailman.

Lisäksi komissio hahmottelee esityksessään täyteen talousunioniin siirtymistä. Talousunioni voisi tarkoittaa etenkin pankkisektorin yhdentymistä, pankkiunionia, komissio katsoo. Tämä tarkoittaisi talouden tarkempaa yhteistä valvontaa ja muun muassa euroalueen yhteisiä joukkovelkakirjoja, eurobondeja.

Talousunioni on komission mielestävä välttämätön eurovaluutan vakiinnuttamiseksi markkinoiden silmissä.

-Taloudellinen integraatio on tärkeä signaali euron luotettavuudesta ja pysyvyydestä, komissio katsoo.

Muutokset edellyttäisivät EU:n perussopimuksen muokkaamista.

Suomi vastustaa eurobondeja, ja Helsingin Sanomien mukaan myös komission tuoretta suunnitelmaa EVM:n suorasta pankkituesta. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo HS:lle, että Suomi ei halua kriisirahastoille lupaa rahoittaa euromaiden pankkeja suoraan.

–Siinä on huonoa se, että silloin meillä ei ole ehdollisuutta tälle lainarahalle. Ja sen takia me suhtaudutaan siihen erittäin skeptisesti, Katainen sanoo.

Ehdollisuus tarkoittaa sitä, että tukea saava valtio voidaan sitouttaa tekemään talousuudistuksia, kuten Kreikka nyt. Jos tuki menisi suoraan pankeille, tätä mahdollisuutta ei välttämättä olisi.

HS:n mukaan myös Saksa ja Hollanti vastustavat suoria pankkitukia.