Helsingin kaupunginvaltuutetuksi perussuomalaisten listoilta noussut Jussi Halla-aho ei aio asettua ehdolle kesän eurovaaleihin. Halla-aho perusteli päätöstään sillä, ettei hän halua hajottaa maahanmuuttokriittisten rintamaa kahtia Perussuomalaisten ja omaan leiriinsä.

- Päätöksellä olen välttänyt sen, että ajaisin itseni ja maahanmuuttokriittiset voimat nurkkaan, Halla-aho kertoi tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Halla-ahon mukaan hänen ”ehdokkuutensa omalla listalla ja siitä väistämättä seuraava äänestäjien hajaantuminen on RKP:n, Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Keskustan toivo ja etu”.

Perussuomalaiset eivät huolineet kohuvaltuutettua ehdokkaakseen. Tämän johdosta tamperelainen Juha Mäki-Ketelä ryhtyi keräämään valitsijamiesyhdistystä Halla-ahon ehdokkaaksi asettamiseksi. Niin sanottuja kannattajakortteja Mäki-Ketelä keräsi yhteensä 3 689. Euroehdokkaan asettamiseksi valitsijamiesyhdistyksen ehdokkaaksi tarvitaan 2 000 kannattajaa.

Vaikka Halla-aho perusteli päätöstään sillä, ettei hän halua hajottaa Perussuomalaisten maahanmuuttokriittisten rintamaa, ei hän silti aio liittyä puolueeseen. Perussuomalaisten puoluekokoukseen Seinäjoella hän aikoo kuitenkin osallistua.

- Olen kuullut huhuja, että Soinille olisi tulossa kilpaileva ehdokas, Halla-aho kertoo.

Aiemmin keväällä, kun Perussuomalaiset tekivät ehdokasasetteluaan Soini ehti kritisoida Halla-ahon kannattajia ”propellipäiksi”. Halla-aho katsoo, ettei hänen ja Perussuomalaisten puheenjohtajan välillä ole skismaa.

- Se johtui kulttuurieroista. Puolue on hierarkinen järjestelmä, jota johdetaan ylhäältä, kun taas maahanmuuttokriittiset ovat verkosto, jota ei johdeta. Uskon, että Soinin kommentit johtuivat sellaisesta harhakuvasta, että maahanmuuttokriittiset olisivat jotenkin haastamassa Perussuomalaisia, Halla-aho pohtii.

Kaikesta huolimatta kohuvaltuutettu aikoo jatkaa keskustelua maahanmuutosta. Hän ei edelleenkään tunnustaudu rasistiksi ja pitää luonnollisena sitä, että ihmiset vastustavat kaikkea sitä, mitä kokevat rasismiksi. Tärkeintä hänen mielestään on käsitteiden määrittely.

- Pitää erotella työperäinen siirtolaisuus ja sosiaalinen siirtolaisuus. Näistä ei saisi puhua samassa lauseessa. Samalla pitäisi myöntää se, että sosiaalisesta siirtolaisuudesta ei ole hyötyä Suomelle ja pohtia, kuinka paljon olemme valmiit maksamaan siitä.