Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen arvioi, ettei Moskovan esittämä Itämeren jännitteitä käsittelevä kokous toteudu, ellei kutsu koske koko Natoa. Hänen mukaansa keskusteluissa pitäisi olla Nato järjestönä tai kaikki Nato-maat, jotta Baltian maat lähtevät mukaan.

- Jos kutsu koskee vain osaa Nato-maista, se ei ole realistinen. Uskon, että Nato haluaa tällaisissa kysymyksissä toimia yhtenäisenä. Naton puolella ei varmaan haluta osaa jäsenmaista koskevaa keskustelua, ymmärrän hyvin sen. Julkisuuteen esitetty kutsu on sen verran epämääräinen, että Venäjällä on mahdollisuus ottaa palautetta vastaan, Vanhanen sanoo Uudelle Suomelle.

Nato-maista paikalle on kutsuttu mediatietojen mukaan Viron, Latvian ja Liettuan lisäksi Puola. Lisäksi kutsu Moskovaan koskisi ei-Nato-maita Suomea ja Ruotsia. Itämeren Nato-maista puuttuisivat Saksa ja Tanska.

Ex-pääministeri Vanhanen sanoo, että Venäjän epämääräinen avaus on harkittu. Hänen mukaansa on tärkeää panna merkille, että kutsu on puolustushallinnon, ei poliittisen puolen eli ulkoministeriön esittämä.

- Sillä korostetaan varmaan keskustelujen teknistä luonnetta, ei turvallisuuspolitiikkaa. Tämä on varmaan sen Putin-Niinistö-keskustelun jälkeistä, että tehdään pieniä askeleita, joilla yritetään vahinkoja välttää.

Vanhanen viittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ajatukseen, jonka mukaan Itämeren alueen lentoturvallisuutta parannettaisiin niin, että sotilaskoneet olisivat tunnistettavissa. Tällä lievennettäisiin jännitteitä alueella.

Nato-maa Virossa jännitteitä Itämeren alueella katsotaan toisin kuin Suomessa. Kokonaisuuteen liittyy Venäjän aggressioiden kohteeksi joutunut Ukraina.

– Palatakseen sotilaalliseen yhteistyöhön Naton kanssa Venäjän pitää toteuttaa Naton asettamat vaatimukset: lopettaa Krimin miehitys, vetää joukkonsa Ukrainasta ja lopettaa separatistien tukeminen, kommentoi Moskovan keskustelukutsua Viron puolustusministeriön virkamiesjohtajistoon kuuluva Artur Jugaste Viron yleisradioyhtiön mukaan.

Lue tästä Uuden Suomen juttu Viron suhtautumisesta Moskovan-kutsuun.

Vanhanen puolestaan esittää Itämeren rauhoittamiseksi jopa Suomessa pidettävien kansainvälisten sotaharjoitusten ”näyttävyyden vähentämistä”.

- Olisi luontevaa, että esimerkiksi neljänneksellä niiden näyttävyyttä leikattaisiin.

Tarkoitatte, että Nato näkyisi vähemmän Suomessa?

- Kyllä se olisi yksi tapa, joka hyvin tietoisesti tehtäisiin, että hieman sitä näkyvyyttä leikattaisiin. Se olisi yksi tapa, jolla Suomi omalta osaltaan voisi osoittaa sen, että halutaan välttää kaikkea sellaista, joka mahdollisesti tulkittaisiin väärin. Tätä ei pidä kytkeä mahdollisiin Moskovan-neuvotteluihin, se ei kuulu Moskovalle eikä muille maille millään tavalla, Vanhanen vastasi Uudelle Suomelle.