Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei syytä perustuslain sisältämiä perusoikeuksia sosiaali- ja terveydenhuolto-uudistuksen (sote) kaatumisesta. Niiden muuttamiselle hän ei näe tarvetta.

Sipilän mukaan sotessa lopulta kyse oli perustuslain tulkinnoista. Jokaiseen ongelmaan tuli aina kaksi tulkintaa ja kielteiset tulkinnat saivat ilmatilan.

Sipilän mukaan vasta nyt uudistuksen kaaduttua ääneen ovat päässeet myös ne, joiden mielestä sote olisi pitänyt saada maaliin. Näin ovat tällä viikolla todenneet myös kaksi merkittävää sote-asiantuntijaa, THL:n ylijohtaja Marina Erhola ja sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

”Kyllä julkisuudessa oli hyvin kielteinen yleiskuva koko ajan. Se vallitsi ja häiritsi myös sitä tekemistä”, Sipilä sanoo.

Sipilä myöntää, että soten kaatuminen oli hänelle valtava pettymys.

”Sitä on vaikea sanoiksi pukea, kuinka iso pettymys se on.”

LUE MYÖS: Sote-asiantuntijoilta poikkeuksellinen ulostulo HS:ssa: ”Ei ole totta” – Väite hallituksesta ei pidä paikkaansa

Sipilä kertoo, että torstai-iltana hänelle oli valjennut soten kaatuminen. Silloin hänen mukaansa myös johtopäätös oli selvä eli hallituksen kaatuminen.

Sipilä kertoo Petteri Orpon lähettäneen hänelle vielä torstai-iltana viestin, jossa tämä kyseli Sipilän ”fiiliksiä”.

”Vastasin hänelle, että vaikea kuvitella, että jatkaisin”, Sipilä sanoo.

Seuraavana päivänä eli viime perjantaina Sipilä ilmoitti pyytävänsä hallituksensa eroa.

Sipilä arvioi, että sote olisi saattanut mennä läpi, jos valinnanvapauden kunnianhimon tasoa olisi vähän laskettu.

”Nyt tästä (valinnanvapaudesta) tuli tavallaan kolme sakkokierrosta. Jos siinä kunnianhimon taso olisi ollut vähän matalampi, todennäköisesti eduskunnalle olisi jäänyt vähän enemmän aikaa (työstää esitys).”

Sipilän mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustarve ei kuitenkaan ole mihinkään kadonnut, eikä työ valunut hukkaan. Hänestä 95-99,5 prosenttia valmistelutyöstä sai hyväksynnän. Sen päälle on jatkossa hyvä rakentaa.

Sipilä ei myönnä, että hallitusriveissä kokoomuksen karsastama maakuntamalli olisi ajanut paketin karikolle.

”Se on erittäin pieni osa tätä koko uudistusta. Kyllä sote-uudistusta tässä on 90 prosenttia.”

LUE MYÖS: Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Vaaleihin ja vaalituloksesta riippuen hallitusneuvotteluihin valmistautuva keskusta pitää yhä kiinni 18 maakunnasta, joiden varaan sote rakennetaan.

”Tässä vaiheessa me esitämme omaa malliamme”, Sipilä sanoo.

Keskusta esittää myös osittaista maakuntaveroa. Maakunnan menoista viidennes voitaisiin kattaa maakuntaverolla.

Sipilän mukaan kyseessä on eräänlainen backstop (perälauta), jolla maakunnan sote-rahoitus kriisitilanteessa hoidettaisiin.

”Jos mikään muu ei auta, se laukaisee tuon perustuslakikysymyksen, että on tällainen osittainen maakuntavero”, Sipilä sanoo.

Perustuslaki edellyttää, että julkinen valta turvaa sosiaali- ja terveyspalvelut kansalaisille. Siksi perustuslakivaliokunta haluaa varmistaa, että kaikissa tilanteissa soten rahoitus turvattu.

LUE MYÖS:

Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Alman vaalikone nyt auki – Etsi ehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla