Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kohtalo on tällä viikolla keskustan hallituskumppaneiden käsissä. Kokoomus on vakuuttanut koko ajan lojaalisuuttaan Vanhaselle, mutta Vihreistä ja RKP:stä on kuulunut vähän ristiriitaisempia signaaleja.

Vihreiden ja RKP:n tämänaamuisten kommenttien perusteella voi sanoa aivan selväksi, että Vanhanen tulee jatkamaan Suomen pääministerinä vastakin, ellei parin seuraavan päivän aikana ilmene jotain täysin mullistavaa paljastusta.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Niinistön ja RKP:n puheenjohtajan, maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan kohun takia ei voida laittaa yhden miehen päätä pölkylle.

– On kohtuutonta laittaa tätä poliittisesti yhden henkilön niskaan tätä soppaa. Juridisesti on selvää, että poliisin pitää tutkia kaikki epäselvyydet, mitkä liittyvät säätiöiden toimintaan, Niinistö sanoi Ylen Aamu-tv:ssä.

Vanhanen kiisti eilen ehdottomasti, että hän olisi valehdellut vaaliraha-asioissa: hän sanoo vain muistaneensa asioita väärin, koska tapaamisia ja yksityiskohtia on niin paljon. Tähän uskovat sekä Thors että Niinistö.

– Uskon Vanhasen sanaan. - - Moraali on jo tiukentunut verrattuna siihen, mitä vallitsi 2005–2006. Tämä antaa opetuksen, että jokaisen ehdokkaan pitää tietää paremmin [vaalirahoittajansa], Thors sanoi.

Niinistö oli kriittisempi. Hän sanoi keskustan käyttäneen parhaiten hyväksi vanhan järjestelmän huonoa sääntelyä.

– Se ärsyttää, hän myönsi.

– On hyvin vaikea osoittaa, että Vanhanen olisi toiminut huonommin kuin monet muut tässä. Hän on alun perin ilmoittanut Kehittyvien maakuntien Suomen rahoituksen oikein, toisin kuin monet muut.

– En ole kuullut hänen valehtelevan, Niinistö vastasi, kun kysyttiin, onko Vanhanen puhunut totta.

Niinistö ja Thors korostivat, että vaalirahakohussa ei ole kyse hallitus–oppositio-asetelmasta. He aikovat äänestää hallituksen luottamuksen puolesta.

– Ei olla kertaakaan [puolueena] sanottu, että oltaisiin tyytymättömiä hallituksen toimintaan, Niinistö huomautti.

– Hyvä että kukaan ei lähde jeesustelemaan. - - Jos tästä muodostuu hallituskriisi, se on vastuutonta, Thors sanoi.