Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi

Kerjääminen on järjestäytynyttä toimintaa, kertoo kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä.

– Toiminta järjestetään lähtömaassa. Romaneja kuljetetaan minibusseilla Suomeen, liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundossa työskenelevä Marjatta Vesalainen kertoo.

Kuljetus järjestetään Vesalaisen mukaan yleensä niin, että matkustajat maksavat matkansa vasta Suomessa. Rahat ovat kotimaassa vähissä.

– Hinnat ovat nousseet huomattavasti. Ennen matkan minibussilla sai 200 eurolla, mutta nyt hinta on noussut 250 euroon. Kotimaassa ihmisille mainostetaan tyylin ”Lähde matkaan, maksa kun saat rahaa”, Vesalainen kertoo.

Tähän 250 euroon ei sisälly matka takaisin. Räihän mielestä romaneille pitäisi järjestää turvallinen paluumatka kotimaahansa.

Suomeen tulevat romanit maksavat matkansa Vesalan mukaan yleensä kerjäämällä tai keräämällä pulloja.

– He eivät mielellään kerro kuinka paljon onnistuvat kerjäämällä saamaan rahaa, mutta jotkut ovat sanoneet, että noin 20 euroa päivässä, Vesalainen kertoo.

Jarmo Räihän mukaan romanit ovat jakaneet Helsingin kerjäyspaikat keskenään.

– Romanisukujen päämiehet ovat jakaneet kerjäyspaikat. Osa kerjätyistä rahoista menee matkan järjestäjälle, Räihä kertoo.

Romanien järjestäytyneisyydestä kertoo Räihän mielestä myös viime kesäisen Kalasataman romanileirin toiminta.

– Kalasataman leiri oli kahden suvun hallinnassa. Suvut määräsivät, kuka leirissä sai asua. Jokainen leirissä asuva maksoi korvausta romanisuvuille, Räihä kertoo.

Vesalaisen mukaan romaneilla on yleensä niin huono elintaso kotimaasaan, että heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä Suomeen rahan toivossa.

Räihä uskoo, että romaneilla, jotka yleisimmin tulevat Suomeen Romaniasta ja Bulgariasta, on paremmat olot kotimaassaan kuin esimerkiksi Kalasataman leirillä.Lakiin muutosta?

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ehdotti maanantaina, että Suomen lainsäädäntöä pitäisi kehittää niin, että kerjäämisen organisointi kielletään. Lue lisää Räsäsen kommenteista täältä.

Räihä on Räsäsen kanssa samoilla linjoilla, mutta ei usko asian toteutuvan.

– Jos kerjääminen kiellettäisi lailla, se olisi viesti kerjääjien lähtömaille, että tänne ei kannata tulla. Poliittinen kannatus asialle ei kuitenkaan näytä olevan riittävää, Räihä sanoo.

Räihä toivoo, että kunnilla olisi mahdollisuus kieltää kerjääminen järjestyssäännöissään, mutta sekin edellyttäisi lakimuutosta.

Kerjäläistyöryhmän ja Diakonissalaitoksen tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa kerrottiin lisäksi, että Suomeen odotetaan uusia köyhiä Espanjasta. Lue lisää täältä.