Kauppalaivasto jää satamiin, lentokenttien toiminta ja pääkaupunkiseudun bussiliikenne uhkaavat häiriintyä maanantaina, ellei työriitaan sitä ennen löydy ratkaisua.

Lisäksi postialan lakko laajenee eri kuljetus-, käsittely- ja jakelutehtäviin ympäri maata.

Maan hallituksen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) nimitti torstaina neljä kokenutta työmarkkinavaikuttajaa selvittämään Postin vaikeaa kiistaa. Väännön keskiöön on noussut se, mitä työehtosopimusta Postin pakettilajittelijat käyttävät.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala arvioi torstaina, ettei sovittelu hänen johdollaan jatku ennen kuin lajittelijoiden kysymys on ratkennut. LUE LISÄÄ:

Tähän mennessä Postin lakko on aiheuttanut merkittävää haittaa yrityksille.

Maanantaina laajenevat tukitoimet:

Kauppalaivasto pysähtyy

Merimies-Unionin mukaan ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin aamukuuden jälkeen, jäävät satamiin eivätkä liiton jäsenet enää seuraa alusten mukana merelle.

Elinkeinoelämän Keskusliiton mukaan tämä toimenpide kohdistuu noin kolmasosaan Suomen ulkomaankaupasta. Suomalaisilla aluksilla kulkee päivittäin noin 100 miljoonan euron arvosta vientitavaroita. Nämä vientikuljetukset jäisivät lakon toteutuessa varastoon odottamaan tai niille tulisi löytää korvaavia reittejä.

”Erityisesti pidempään jatkuessaan logistiikka-alojen työnseisauksilla on merkittävä kielteinen vaikutus koko kansantalouteen. Suomalaisyritykset ovat usein mukana toimitusketjuissa, joissa tavarantoimitusten on oltava aikataulussa perillä. Toimitushäiriöt vaikuttavat kielteisesti suomalaisyritysten kilpailukykyyn aikakriittisissä toiminnoissa sekä Suomen asemaan investointikohteena”, arvioi EK:n johtaja ja pääekonomisti Penna Urrila.

Torstaina käynnistynyt tukilakko lopetti jo ropax-alusten ja matkustaja-autolauttojen rekka- ja irtoperäkuljetukset.

LUE MYÖS:

Lentoliikenne häiriintyy

Ilmailualan Unioni uhkaa vuorokauden mittaisella työnseisauksella, joka koskee maapalveluita, tekniikkaa, cateringia, rahtia ja lentoasemien turvatarkastusta.

IAU:n aiempi tukilakko on jo lopettanut postinlajittelun lentoasemilla.

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liiton jäsenet, jotka työskentelevät lentokenttätoiminnoissa Airprossa ja RTG:ssä, ryhtyvät lakkoon maanantaina.

Pääkaupunkiseudun bussiliikenne sekaisin

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto laajentaa tukitoimiaan pääkaupunkiseudulla HSL:n bussiliikenteeseen ja huoltokorjaamoihin. Julkinen liikenne häiriintyy päivän ajaksi. Tämä lakko alkaa maanantaiaamulla kello 3.

HSL tiedotti alkuviikosta, että se selvittää lakon vaikutuksia ja tekee varautumissuunnitelmaa. Se lisäsi, että lakon vaikutukset liikenteeseen tulevat oletetussa laajuudessaan olemaan joka tapauksessa merkittävät.

Sähköliitto mukana

Sähköliitto käynnistää tukitoimet seitsemässä posti- ja logistiikkakeskuksessa kuudella paikkakunnalla.

Tukitoimet koskevat liiton jäseniä, jotka työskentelevät postin tai pakettien jakeluun, käsittelyyn tai eteenpäin välittämiseen liittyvissä sähkö- tai tietoliikennejärjestelmien huolto-, korjaus- ja kunnossapitotehtävissä.

Kyseessä on posti- ja logistiikkakeskuksia Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa.

Postilakko laajenee

Samalla postialan lakko laajenee. Uudet työseisaukset koskevat postinjakelua, postinkäsittelyä, postinkuljetusta sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa 8. joulukuuta saakka.

Lakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää. Työnseisaus ei koske sanomalehtien varhaisjakelua.