Hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan pienpanimoiden etämyynti on lakiteknisesti hankalampaa kuin etukäteen ajateltiin. Ongelma liittyy Alkon monopoliin.

”Pienpanimoiden etämyynti näyttää olevan lakiteknisesti vaikeampi rasti kuin ajateltiin. Lakia on toki helppo muuttaa. Mutta sen sijaan onkin vaikeampi muuttaa niin, ettei se samalla murra Alkon monopolia. Se on sitten toinen asia, jos Alkon monopolin haluaa murtaa”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Arhinmäen mukaan pienpanimoiden etämyynti ei ilmeisesti ole toteutettavissa ilman EU-notifikaatiota ja mahdollinen seuraus olisi Alkon monopolin murtuminen.

”Jos Alkon monopolista haluaa luopua, sitten on jo huomattavasti helpompaa”, hän sanoo.

Arhinmäki kertoo ymmärtäneensä, että hallituksessa on tahtotila pienpanimoiden etämyynnille, mutta ei Alkon monopolin purkamiselle.

Hän ratkaisisi ongelman niin, että Alko lisäisi merkittävästi pienpanimo-oluita valikoimassaan ja lisäksi selvitettäisiin Alkon kotiinkuljetusta Ruotsin Systembolagetin mallin mukaan.

Ruotsin valtion alkoholimonopoli Systembolaget aloitti alkoholin kotiinkuljetukset verkkokaupasta koko maassa viime vuoden heinäkuussa.

Helsingin Sanomat kertoi eilen perjantaina, että pienpanimohanke on kuopattu hallituksessa lopullisesti.

Lue lisää: