Monet amerikkalaiset kaupungit ovat ottaneet käyttöön omat valuutat tukeakseen paikallista elinkeinoelämää, kertoo E24-sivusto.

Ajatus omasta valuutasta ei ole uusi. Niitä oli käytössä jo 1930-luvun suuren laman aikana. Näin se menee: Yritykset tietyllä alueella tai tietyssä kaupungissa ottavat käyttöön valuutan, jota voidaan käyttää vain paikallisesti. Kuluttajat saavat sitten ostaa valuuttaa alennuksella, esimerkiksi sata paikallista dollaria 95:llä ”oikealla” dollarilla.

Niinpä detroitilaiset ostavat nykyisin bensiiniä Detroit Cheers –valuutalla ja New Yorkissa ruokakaupoissa kelpaa Ithaca Hours –raha. Massachusettsissa voi maksaa kukkansa BerkShares-rahoilla.

Tällä hetkellä paikallisia valuuttoja on ottanut käyttöön 12 kuntaa. Berkshiressä läntisessä Massachusettsissa valuuttaa on käytetty vuodesta 2006. BerkShares-rahaa voi ostaa 12 pankista, ja 95 dollarilla saa sata BerkShares-rahaa. Rahoilla voi shoppailla 370 paikallisessa liikkeessä. BerkShares-rahaa on liikkeellä jo 2,3 miljoonan dollarin edestä.