Asema-aukion pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta epäilty Jesse Torniainen vangittiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Poliisin vangitsemisvaatimuksesta ilmenee, että poliisi pitää Suomen vastarintaliikkeeseen kuuluvan epäillyn väkivaltaista käytöstä toimintamallina.

Epäilty on aiemmin syyllistynyt väkivaltarikoksiin, myös Suomen vastarintaliikkeen tapahtumien yhteydessä.

– [Epäillyn] aiempaa väkivaltaista käyttäytymistä ajatellen nyt tutkittavana olevaa tapausta ei voida pitää yksittäisenä, vaan enemmän toimintamallina, poliisi perustelee.

Epäilty puolestaan vastaa, että kyse ei ole toimintamallista vaan yksittäisistä teoista.

– Suomen vastarintaliike kieltää aloitteellisen väkivallan, mikä voi olla syynä erottamiselle, epäillyn vastauksessa sanotaan.

Poliisi on aiemmin kertonut julkisuudessa, että uhria potkaistiin rintaan Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen yhteydessä. Tapahtumat ovat tallentuneet valvontakameraan.

Poliisi kuvailee Asema-aukion tapahtumia vangitsemisvaatimuksessaan näin:

– Mielenilmaisun aikana aukion katureunuksen mukaisesti riviin asettuneiden Suomen vastarintaliikkeen edustajien eteen kävelee Postitalon suunnalta Jimi Karttunen, joka pysähtyy ensimmäisen lipunkantajan kohdalla, sylkäisee maahan ja lähtee kävellen jatkamaan matkaa, kun arviolta noin 10 metrin etäisyydellä seisonut Jesse Tomiaiseksi tunnistettu mies lähtee juoksemaan kohti Jimi Karttusta ja potkaisee voimakkaan ns. lentopotkun Jimi Karttusen rintaan. Potkun seurauksena Jimi Karttunen kaatuu suoraan maahan, lyöden takaraivonsa katuun.

Uhri vietiin sairaalaan. Hän kuoli vajaa viikko pahoinpitelyn jälkeen.

Epäilty on kiistänyt teon, sillä hän ei ole nähnyt tapahtuman videotallennetta eikä ole siten voinut tunnistaa itseään tallenteelta.

Lue myös:

Oikeusministeri Lindström Asema-aukion tapahtumista: ”Avoimesti rasistinen järjestö voidaan lakkauttaa”

Juha Sipilä väläyttää lakimuutosta vihapuheen takia

”Rasismin kanssa flirttailu on tehnyt Suomesta koko ajan vain vaarallisemmaksi muuttuvan paikan”