Suomalaisten pikavippiyritysten lainoissa saattaa olla järjettömän suuret korot eikä niitä aina ilmoiteta lain edellyttämällä tavalla.

Lainamarkkinat-sivuston tekemän selvityksen mukaan kalleimmaksi pikavipiksi tulee 50 euron laina, jota haetaan tekstiviestillä. Pahimmillaan lainan todellinen vuosikorko nousee tällöin yli 3100 prosenttiin. Kuluissa se tarkoittaa, että 50 euron lainan ottaminen maksaa 30,6 euroa. Kallein vuosikorko oli Easylainan pikavipissä.

Kuluttajaliitto on arvostellut pikavippejä siitä, että niillä kerätään hurjia voittoja ihmisten hädällä.

Pikavippiyritysten pitäisi julkaista lainan todellinen vuosikorko markkinoinnissaan, mutta näin kaikki yritykset eivät vertailun perusteella toimi. Osa myös ilmoittaa todellisen vuosikoron ilman tekstiviestikuluja.

Eri pikavippien lainakuluissa on huomattavat erot.

Vertailun perusteella suurin hintahaitari on 200 euron lainoissa, joissa kuukauden laina-ajalla otetun lainan kulut vaihtelevat 49 ja 182 euron välillä lainantarjoajasta riippuen.

Edullisimman ja kalliimman lainan erotus on näin ollen jopa 133 euroa. Vuoden 2010 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna lainakulujen ero on kuitenkin kaventunut 11 euroa markkinoiden muuttuessa.

Suomalainen lainoihin keskittyvä Lainamarkkinat-sivusto keräsi heinäkuun alussa kaikilta suomalaisilta pikavippiyrityksiltä lainakulut ja vuosikorot ylös vertailua varten. Selvityksen mukaan suurin hintahaitari on 200 euron pikavippien kohdalla. Edullisinta 200 euron pikavippiä tarjoavat Fastcash, Gsmlaina ja Luottopalvelu.

Toiseksi laajin hintahaitari oli 400 euron lainojen kohdalla. Lainakulut vaihtelivat tällä sektorilla 79 euron ja 211 euron välillä. Edullisinta 400 euron pikalainaa tarjosivat Monetti, Eurovippi ja Mobilaina.

Katso koko vertailun tulokset ja lainojen korot tästä (PDF).