Pääministerin mukaan Suomi tekee nyt kaikkensa, jotta myös Ruotsista tulee Naton jäsen.
Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kommentoi lyhyesti Suomen Natoon liittymisen aikataulua sunnuntaina. Hän arvioi, että Suomi voi toimia asiassa nopeasti sitten, kun Turkki ja Unkari ovat ratifioineet jäsenyyden.
”Turkki on kertonut, että he aikovat käsitellä ratifioinnin ennen vaalejansa ja odotamme, että näin myös tapahtuu. Unkari on kertonut, että tämä tulee tapahtumaan 27. maaliskuuta. Eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen, eli meillä on edellytykset hyvinkin pikaiseen toimintaan, kun nämä ratifioinnit on tehty”, hän sanoi SDP:n puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että ”parhaassa mahdollisessa tapauksessa olemme viisaampia pääsiäisen nurkilla”. Lisäksi Niinistö sanoi perjantaina, että Suomen Nato-jäsenyys toteutuu toukokuun alkupuolella, ”jos oikein ennustamaan pitää ruveta”.
Sanna Marin sanoi sunnuntaina, että Suomi tekee nyt kaikkensa, jotta myös Ruotsista tulee Naton jäsen.
”Meidän yhteinen näkemyksemme on se, että Suomi voi auttaa Ruotsia.”
Marinin mukaan Suomi on jo käsitellyt Ruotsin jäsenyyden.
”Kyse on erittäin merkittävästä asiasta, meidän intressimme on, että Suomi ja Ruotsi liittyisivät samanaikaisesti. Se olisi koko Naton etu.”
”On mahdollista muodostaa hyvin erilaisia hallituspohjia”
Aikaisemmin sunnuntaina SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään poliittisessa tilannekatsauksessa Marin hyökkäsi voimakkaasti kokoomusta ja perussuomalaisia vastaan. Hänen mukaansa kokoomus ja perussuomalaiset toteuttaisivat yhdessä ”kovimmat leikkaukset suomalaisen hyvinvointivaltion koko historian aikana”.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen arvioi aikaisemmin viikolla Ilta-Sanomille, että Marinin ja SDP:n täytyy nöyrtyä talouspolitiikassa. Mykkäsen mukaan Suomessa on talouslinjan vaihdon aika. Mykkäsen mukaan yhteistyö kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä näyttää talouskysymyksissä todennäköisemmältä.
”SDP:n linjan tulisi muuttua”, hän sanoo.
Sanna Marin ei halunnut tiedostustilaisuudessaan kommentoida tarkemmin tulevaa hallituspohjaa.
”Kuten puheessani totesin, SDP ei nöyrry tavoitteistaan tai näkemyksistään vain siksi, että oikeisto sitä vaatii. Josko nyt käytäisiin vaalit ensin, sen jälkeen lähdetään tunnustelemaan ja neuvottelemaan. Se vaatii kaikilta kompromissitaitoa”, hän vastasi Mykkäselle.
Marinin mukaan SDP:n ja perussuomalaisten on kuitenkin vaikea mahtua samaan hallitukseen, koska puolueiden näkemykset ovat niin kaukana toisistaan.
”Muutoin toteaisin tässä vaiheessa sen, että on mahdollista muodostaa hyvin erilaisia hallituspohjia.”
LUE SEURAAVAKSI: