SDP kannustaisi pienituloisia työntekoon työtulotueksi tai negatiiviseksi palkkaveroksi nimitetyllä mallilla.

– Se on keino saada verotuksen progressiivisuus takaisin kaikkein pienipalkkaisimpiin, puolueen ekonomisti Joonas Rahkola sanoi SDP:n vero-ohjelman julkistustilaisuudessa keskiviikkona.

SDP julkisti keskiviikkona vero-ohjelmansa, johon liittyy työnteon kannattavuutta helpottavan työtulotuen lisäksi kiristyksiä pääomatuloverotukseen.

Työtulotuessa on tarkoitus kaventaa verotuksen avulla sosiaalivakuutusmaksujen aiheuttamaa verokiilaa, joka estää työllistymistä matalapalkkaisiin töihin.

– Jos halutaan verokiilaa pienipalkkaisessa päässä alentaa, tarvitaan uusi keinoja käyttöön, koska perinteinen veroinstrumentti ei siellä enää pure, Rahkola sanoi.

Työtulovähennysmallissa on Rahkolan mukaan kyse nykyisestä työtulovähennyksestä, josta poistetaan työtuloverotuksen negatiiviseksi menemisen rajoite. Vähennys kompensoisi sosiaalivakuutusmaksuja, joita palkoista maksetaan.

– Tämä on teknisesti hyvin simppeli malli, ja tässä on vielä se hienous, ettei tarvitse puuttua sosiaalivakuutusmaksuihin.

Malli ei laittaisi työnantajia maksamaan enemmän palkkaa, vaan työtulotuen maksaisi valtio.

Hyötyjät pienipalkkaisia

Rahkolan mukaan mallista hyötyisivät eniten noin 1000 euroa kuussa ansaitsevat, kuten osa-aikatöitä tekevät. Esimerkkinä hän mainitsee pienipalkkaiset palvelualalla työskentelevät.

– Kyse on kaikesta sellaisesta silpputyöstä, jolla toimeentulo ei ole helppoa ja jossa suurimmat ongelmat ovat työn ja sosiaaliturvan yhdistämisen kanssa.

Esimerkkilaskelmassa vuoden aikana keskimäärin 800 euron kuukausipalkalla halvimmassa mallissa tulisi noin 30 euroa kuukaudessa lisää nettopalkkaa ja kalliimmassa 80 euroa. Nämä ovat jo ihan tuntuvia summia pienituloisten ihmisten kuukausituloissa.

Rahkolan mukaan mallin hyvä puoli on myös se, että se ei vaikuttaisi muihin sosiaalitukiin kuin toimeentulotukeen, joka katsotaan nettotulojen mukaan.

– Malli vähentäisi tarvetta toimeentulotukeen. Sen pitää olla tavoitteenakin, ettei töissä käyvien ihmisten tarvitse turvautua toimeentulotukeen. Palkanmuodostukseen mallilla ei ole vaikutusta.

Halvimmalla mallilla verotulojen määrä vähenisi Rahkolan mukaan 50 miljoonalla eurolla.

Tulorekisteristä apua

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi tilaisuudessa, että ensi vuoden alusta aloitettava tulojen reaaliaikainen rekisteröinti helpottaisi mallin toteuttamista.

– Koska lähtökohta on kannustinvaikutus, sen täytyy olla välittömästi näkyvissä, että kannattaa ottaa töitä vastaan ja jää enemmän käteen, kansanedustaja ja eduskunnan verojaostossa SDP:tä edustava Timo Harakka sanoi tilaisuudessa.

Lue myös:

Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta

Yrittäjät löysivät SDP:n vero-ohjelmasta oudon kohdan: ”Sehän nimenomaan auttaa pienituloisia”

Kokoomusveteraani SDP:n ideasta: ”Muistissa alkoi tykyttää - Uutta tukea entisten päälle”