Teleoperaattori DNA on tutkinut, mitä suomalaiset tekisivät esimerkiksi lottovoiton sattuessa tai muuten rikastuessaan äkillisesti.

Tutkimuksen mukaan suurin osa käyttäisi rahoja lahjoituksiin perheenjäsenille tai säästämiseen. Vain harva jättäisi työnsä tai vaihtaisi kotimaataan eksoottisempaan asuinpaikkaan.

Neljä erilaista ihmistyyppiä

Rikastuessa ansaittujen rahojen käytön suhteen suomalaiset jakautuvat neljään erilaiseen ryhmään.

Suurin osa suomalaista (30,5 %) on elämän ehostajia. He ostaisivat isomman ja hienomman asunnon ja autot sekä uudistaisivat kodin sisustuksen. Elämän ehostaja haluaisi myös shoppailla, mitä mieli tekee.

Toiseksi suurin ryhmä (25 %) ovat arjen sankarit, jotka eivät muuttaisi nykyelämäntyylissään paljoakaan. He eivät vaihtaisi kotia, mutta voisivat tehdä remonttia ja uudistaa sisustamalla. Tämä joukko kertoo muita useammin laittavansa rahansa säästöön tai antavansa rahaa perheelleen.

23 prosenttia kuuluu hyväntekijöihin, jotka lahjoittaisivat rahaa hyväntekeväisyyskohteeseen ja niille, joilla on rahasta todellinen puute. Heistä moni heittäytyisi rikastuessaan vapaaehtoistyöhön ja alkaisi suosia enemmän eettisiä tuotteita.

Maailman valloittajiin kuuluu 22 prosenttia. He lähtisivät maailmanympärimatkalle tai kokemaan uusia elämyksiä extreme-lajien parissa. Rahoista nautittaisiin yhdessä kaverien kanssa järjestämällä heille kunnon bileet tai tekemällä yhteinen matka. Maailmanvalloittajissa löytyy ainoana ryhmänä myös niitä suomalaisia, jotka saattaisivat irtisanoutua työstään ja muuttaa eksoottisempaan maahan tai hankkia kakkoskodin Etelä-Euroopasta.

Lottovoitosta haaveillaan Pohjois-Suomessa

Eniten lottovoittoa haikailevat pohjoissuomalaiset ja vähiten pääkaupungissa ja Länsi-Suomessa asuvat. Ikäluokista kovin hinku rikastua on kolmekymppisillä.

Vain hieman yli puolet (54 %) kertoisi lähipiirilleen jättipotista. Avoimimmin asiasta kertoisivat 18-29 -vuotiaat (76 %).