Parhaillaan on käynnissä Suomen hävittäjähankinnan tarjouspyynnön valmistelun osalta vaativin ja kiireisin vaihe. Asiasta kertoo puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen blogissaan.

– HX-hankkeen tarjouspyynnön lähettämisen ajankohta on pian käsillä. Tarjouspyyntö viidelle tietopyyntövaiheeseen osallistuneelle konevalmistajalle lähetetään huhti-toukokuussa. Nyt lähetettävä alustava tarjouspyyntö käynnistää kilpailun. Tarjouspyyntöä tarkennetaan vielä ennen lopullista hankintapäätöstä saatujen tarjousten ja tarjoajien kanssa käytävien neuvottelujen perusteella, hän selvittää.

Vastauksia tarjouspyyntöön odotetaan ensi vuoden alkupuolella.

Puranen myöntää, että hävittäjähankkeen eteneminen saattaa näyttää ulospäin verkkaiselta. Tarjouspyyntöä on hänen mukaansa valmisteltu puolustushallinnossa useiden kymmenien asiantuntijoiden voimin vuoden päivät ja nyt jäljellä on enää viimeinen loppurutistus.

–Viime viikolla osallistuin työpajaan, jossa suurella joukolla viiden päivän aikana käytiin läpi tarjouspyynnön vaatimusten eheyttä ja kuvaamista sekä suunniteltiin tarkkaa aikataulua koko prosessin toimeenpanolle.

Puranen korostaa, että jotta tarjouspyynnön tuloksena saadaan vertailukelpoisia ja päätöksenteon kannalta olennaisia tietoja, on niitä myös osattava pyytää.

–HX-hankkeen tarjouspyynnön valmistelussa on huolehdittu, että vertailukelpoisten tietojen saaminen ei jää kiinni tarjouspyynnöstä, hän sanoo.

Paperille tulostettuna tarjouspyyntöasiakirjan laajuus on Purasen mukaan useita satoja sivuja.

–Suorituskyvyn, tärkeimmän päätöksentekoalueen, osalta on laadittu meidän toimintaympäristöömme ja puolustusjärjestelmäämme suunniteltuja skenaarioita, joihin tarjoajien on esitettävä omat ratkaisunsa. Nämä ratkaisut tulevat sisältämään esimerkiksi kuvatussa skenaariossa käytettävät konemäärät, aseet, sensorit, omasuojajärjestelmät, koneiden ja muiden järjestelmien verkottuminen, käytetyt taktiikat ja operaatiossa tarvittavan muun tuen, hän kertoo.

Tarjouspyynnön valmistelussa on käytetty hyväksi aiempien hankintojen kokemuksia, kokemuksia kansainvälisistä hankintaprojekteista sekä lukuisten omien tutkimusten tuloksia.

–Lisäksi puolustushallinnon ulkopuolelta hankittavan laadunvarmistuksen sparrauksella ja konsultaatiolla varmistetaan tarjouspyynnön laadukkuus, lainmukaisuus, tasapuolisuus ja läpinäkyvyys. Myöhemmässä vaiheessa ulkoisella laadunvarmistuksella varmistetaan myös päätöksenteon perustuminen jäljitettävään prosessiin, Puranen kirjoittaa.

Alustavan tarjouspyynnön vastaukset analysoidaan Purasen mukaan tarkasti ja sen jälkeen käynnistetään tarjouskilpailun toinen neuvottelukierros. Lopullinen valinta tehdään vuonna 2021.

Suomelle on tarjottu viittä hävittäjämallia: ruotsalaista Saab Gripeniä, amerikkalaista F-35 ja F/A-18 Super Hornetia, ranskalaista Dassault Rafalea sekä brittijohtoisena eurooppalaisyhteistyönä syntynyttä Eurofighter Typhoonia.

Euroopassa Britannia, Hollanti, Italia, Norja ja Tanska ovat viime vuosina päätyneet jo häiveominaisuuksilla varustettuun F-35-hävittäjään. Sen on arvioitu olevan myös koko kilpailun kallein vaihtoehto. Saab Gripenin HX-kampanjaa vetävä Magnus Skogberg arvioi Uudelle Suomelle perjantaina, että nykyisten 64 Hornet-hävittäjän korvaaminen Saabin uusilla Gripen E/F -hävittäjille maksaisi 30 vuodessa yhteensä noin 10 miljardia euroa.

Lue myös:

Saab paljasti hävittäjiensä Suomi-hinnan – lupaus aivan eri luokkaa kuin Eurooppaa valloittavalla F-35:llä

Hävittäjäkisa käynnissä Euroopassa – Tutkija: Naapureiden F-35-päätökset vaikuttanevat Suomeen

Suomen hävittäjäehdokkaalle raaka kritiikki Pentagonista – puolet koneista ollut pois käytöstä

Ilmavoimien komentajalta karu arvio Ylellä: Hävittäjiä ostettava 64 – muuten mietittävä mikä osa Suomesta jää puolustamatta