666 000 suomalaista haki ruokaa kirkon diakonia-avun leipäjonoista viime vuonna, kertoo Kirkon tiedotuskeskus. Avustusten hakijoiden määrä on kasvanut selkeästi viime vuosina.

Samaa viestiä on kuuluttanut jo pitkään Laupeudentyö ry:n toimintaa vetävä Heikki Hursti. Helmikuussa hän kertoi Uutispäivä Demarille, että leipäjonojen pituudet ovat toisinaan jo yli kilometrin mittaisia.

Kirkon mukaan yhä useampi suomalainen ei tule taloudellisesti itse toimeen. Kirkko katsoo suomalaisen yhteiskunnan polarisoituvan eli jakautuvan kahtia, huono- ja hyväosaisiin.

–Usein avun hakijalla on kysymys useasta haastavasta elämäntilanteesta samanaikaisesti. Taloudelliset ongelmat ovat yleisimmin yksi niistä. Toiseksi eniten diakonian turvaudutaan terveyteen liittyvien ongelmien vuoksi. Sairaus aiheuttaakin köyhyyttä, sillä perusturvan taso on sairauden yllättäessä sekä perheelliselle että yksinelävälle liian matala, työalasihteeri Tiina Saarela toteaa.

Kirkon diakonia käytti viime vuonna 3,7 miljoonaa euroa ruoka-avustuksiin. Avustusten euromäärä on kasvanut neljä prosenttia edellisvuodesta.

Erityisesti yksinhuoltajaperheiden saama ruoka-apu kasvoi euroissa mitattuna.

Kirkon diakonian antaman muiden taloudellisten avustusten euromäärä paisui 24 prosenttia 3,8 miljoonaan euroon viime vuonna. Yksinhuoltajaperheiden saamat avustukset kasvoivat euromääräisesti yli 26 prosenttia ja kahden huoltajan lapsiperheiden avustukset lähes 37 prosenttia.

Muuhun työttömille järjestettyyn toimintaan osallistui yli 24 000 ihmistä, mikä on 35 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

666 000 leipäjonolaisen luvussa on mukana Myllypuron elintarvikejakelu, jossa ruoka-avustuksia jaettiin 217 000 kappaletta. Myllypurossa jaettavat elintarvikkeet on saatu ilmaiseksi lahjoituksina.

Kirkko on perustanut köyhyysryhmän etsimään ratkaisuja köyhien aseman parantamiseksi. Tavoitteena on esittää yhteinen vetoomus köyhyydessä elävien tilanteen parantamiseksi ja peruspalvelujen turvaamiseksi sekä köyhyyskysymyksen nostamiseksi hallitusohjelman keskeiseksi ohjelmakohdaksi.