Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja todennäköinen tuleva oppositiopoliitikko, RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund kävivät eilen kiivaan väittelyn EU:sta ja maahanmuuttopolitiikasta Ylen A-studiossa.

- Suomen EU-linja muuttuu hyvin vähän. Tässä on aika iso takinkääntö kyseessä. Jos muistaa, mitä Timo Soini lupaili vielä kuukausi sitten, niin perussuomalaisten linja on muuttunut paljon, Haglund sanoi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten tilanne on hankala.

- Aiemmin, ennen hallitusneuvotteluja perussuomalaisia syytettiin kompromissihaluttomuudesta. Kun kompromissiin mennään, perussuomalaisia syytetään takinkäännöstä, Halla-aho sanoi.

Hän totesi, ettei perussuomalaiset saa kaikissa asioissa tahtoaan läpi, niin kuin eivät muutkaan hallituspohjan puolueet.

- Tässä unohtuu se, että Soini on useasti sanonut, ettei perussuomalaiset mene sellaiseen hallitukseen joka myöntää tukipaketteja. Soini joutui syömään kaikki vaalilupauksensa, Haglund sanoi ja lisäsi, ettei ole viisasta luvata sellaista, jota ei pysty pitämään.

Ohjelmassa nostettiin esiin se, mitä perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi lähes tasan vuosi sitten eurovaalien puheenjohtajien tv-tentissä Ylellä.

- Emme hyväksy lainaerien maksua. Emme lähde näitä tukia maksamaan, Timo Soini sanoi vuosi sitten liittyen puolueen EU-linjaan.

Haglund pudisteli päätään A-studiossa näytetyn insertin lopuksi. Hänen mukaansa uuden hallituspohjan EU-linjaus on sellainen, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä äänestää tukipakettien puolesta, kun ne eduskuntaan tulevat.

- Tämä ihan naurattaa jo, Haglund sanoi.

Halla-ahon mukaan tukipaketit ovat edelleen vastoin perussuomalaisten linjaa eikä puolue niitä hyväksy. Hän kuitenkin totesi, ettei paljoa enää ole tehtävissä, kun pysyvästä vakausmekanismista on jo sovittu.

Halla-aho myös totesi, että asiasta pitäisi pikemminkin kysyä Timo Soinilta itseltään.

Myös maahanmuutosta käytiin kaksikon kesken kova sanailu. Halla-ahon mielestä perussuomalaiset onnistui hallitusohjelman maahanmuuttotavoitteissaan ”niin hyvin kuin se näillä pelimerkeillä oli mahdollista”. Puolue olisi halunnut säästää 200–300 miljoonaa euroa maahanmuuton kustannuksista ja laskea kiintiöpakolaisten määrää.

- Nämä eivät toteudu. Kustannuslupaus on hyvin populistinen, ei realistinen. Kiintiöpakolaisten määrä säilyy vähintään nykytasolla, se on välttämätöntä. Linjaukset ovat kohtuullisten hyviä. Onneksi perussuomalaiset ei onnistunut kovin hyvin, Haglund piikitteli.

Halla-ahon mielestä puolue sai hallituksen linjauksiin useita tärkeitä, vaikkakin väljiä määritelmiä.

Halla-ahon mukaan humanitäärisen maahanmuuton kustannuksia voidaan vähentää vain vähentämällä humanitääristä maahanmuuttoa.