Tämän päivän vaalirahoitusilmoitusten yllättävin nimi on Osuuskunta Tradeka-yhtymä. Se on jakanut rahaa hövelisti niin SDP:lle kuin Vasemmistoliitollekin.

Vasemmistoliitto kertoi saaneensa siltä vuosina 2007 - 2009 yhteensä 100 000 euroa. SDP:n ilmoituksesta on löydettävissä 82 700 euron Tradeka-tuki. Suoraan tuli vuosina 2007 ja 2008 80 000 euroa ja seminaarilippuostoksina lisäksi 2 700 euroa.

Kaikkiaan Tradeka tuki kahta oppositioon jäänyttä puoluekartan vasemman laidan puoluetta kolmessa vuodessa ainakin 182 700 eurolla. SDP ei ilmoita vuoden 2009 tukijoita, eli mahdollinen Tradeka-tukikaan ei tältä vuodelta näy.

STT:n mukaan Osuuskunta Tradeka on tukenut puolueiden ohella myös ehdokkaita, jotka kuuluvat osuuskunnan luottamusmieshallintoon. Hallintoon kuuluu kaikkiaan noin 150 henkeä, joista osa on ollut ehdolla vaaleissa.

Osuuskunnan myöntämä tuki on ollut 400–2000 euroa ehdokasta kohti. STT laskee, että Tradeka-yhtymä on myöntänyt SDP:lle ja Vasemmistoliitolle kaikkiaan liki 250000 euroa vuodesta 2007 lähtien. Tuen myöntämisestä on päättänyt luottamusmieshallinto.

Tradekan henkiset ja taloudelliset juuret ovat niin sanotun punapääoman entisessä bisneskeskuksessa eli Eka-yhtymässä. Siihen kuuluivat myös vakuutusalan Kansa ja rakennusfirma Haka, jotka murskasivat konkursseineen lopulta koko linnakkeen 1990-luvun alkupuoliskon lamassa.

Osuuskunta Tradeka-yhtymän ydin on nykyisin hotelli- ja ravintolatoiminta, eli Restel Oy. Vähittäiskaupassa se on mukana vähemmistöomistuksen (16%) kautta Suomen Lähikauppa Oy:ssä.

Resteliin kuuluvat hotellit Cumulus, Rantasipi Holiday Inn, Ramada, Crowne Plaza, Seurahuone Helsinki ja Ikaalisten Kylpylä sekä ravintolaketjut Martina, HuviRetki ja Rax NightLife, Hemingway's, Wanha Mestari, Parnell's, Grand Star Café ja HelmiSimpukka.

Resteliin kuuluvat myös tapahtumaravintolat Hartwall Areena, Finnair Stadium, Länsiauto Areena, Energia Areena, Helsingin Jäähalli, Turun Messu- ja kongressikeskus, Mestaritalli ja Linnanmäen ravintolat.

Kauppaketjuista Tradekaa lähellä ovat Suomen Lähikaupan vähemmistöosuuden kautta Siwa, Valintatalo ja Euromarket. Kauppojen osuuskuntasuhteesta kertoo esimerkiksi se, että niiden kautta voi hoitaa osuuskunnan jäsenmaksun.