Suomalaisten tv-katselussa tapahtunut mullistus näkyy selvästi Soneran tekemässä Koti ja TV -tutkimuksessa.

Tutkimuksessa asetettiin internet ja perinteinen televisio asetettiin vastakkain. 62 prosenttia vastaajista ei ollut valmis luopumaan internetistä. Televisiosta piti kuitenkin kiinni vain 38 prosenttia vastaajista.

”Erot ikäluokkien välillä ovat huikeat”, Sonera toteaa: 18–24-vuotiaista vain 18 prosenttia pitää televisiota nettiä tärkeämpänä, kun taas yli 54-vuotiaiden ryhmässä vastaava luku on niukasti yli 50 prosenttia.

Myös itse television katselu on muuttunut. Tutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta katsoo tv-sisältöjä netin kautta.

‒ Television merkitys sellaisena sen kun sen vielä 10 vuotta sitten pääasiallisesti mielsimme, eli katsotaan televisiovastaanottimesta tv-ohjelmia silloin kun ne lähetetään, pienenee edelleen vanhimpien ikäluokkien jarruttaessa osaltaan vielä kehitystä, sanoo Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kari Roose.

46 prosentissa suomalaiskodeista on jo tabletti.

Suurimmat muutokset tv-sisältöjen katsomistottumuksissa liittyvätkin tutkimuksen mukaan juuri tabletteihin: viimeisten 12 kuukauden aikana 14 prosenttia kaikista suomalaisista ja 19 prosenttia lapsiperheitä edustavista vastaajista on alkanut katsoa tv-ohjelmia tabletilla. Kodin lisäksi tablettia käytetään muun muassa lomanviettopaikoissa ja hotelleissa.

Tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen internet-paneelissa 15.‒25.8.2014 välisenä aikana ja siihen vastasi 2025 suomalaista. Sonera teetti tutkimuksen nyt neljättä kertaa.