Tältä näyttää, kun poliitikko on rocktähti. Nordic Business Forumin sali Messukeskuksessa oli tyhjennetty ennen toisen päivän viimeistä esiintyjää. Kun ovet avattiin, ihmiset juoksivat eturivin paikoille.

Eturiviin keskelle ei kuitenkaan tarvitse rynniä. Barack Obama kiinnostaa myös heitä, joilla on suuret mahdollisuudet muuttaa maailmaa. Risto Siilasmaa, Jorma Ollila (eivät vierekkäin), Ilkka Paananen ja USA:n entinen Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck ovat muutamia suomalaisen talouselämän huipulta, jotka olivat saapuneet kuuntelemaan Nordic Business Forumin pääpuhujaa.

Kun Yhdysvaltain 44. presidentti Barack Obama astelee lavalle noin 16.30, kaikki on valmista.

”Edellinen kerta, kun olin Suomessa, olin tankkaamassa ja kello oli kolme aamuyöllä”, Obama aloittaa.

Barack Obama on tunnetusti retoriikan mestari. Se näkyy heti ja läpi koko keskustelun, jonka hän lavalla käy Skypen perustajiin kuuluvan Niklas Zennströmin kanssa. Huumorilla sisään, ja sen jälkeen kehuja isäntämaalle.

”Suomessa on paljon ihailtavaa ja opittavaa. Suurlähettilääni Bruce Oreck kehui aina Suomea ja häntä harmitti, etten käynyt täällä. Mutta nyt olen tullut hyvittämään asian”, Obama lasketteli.

Obama kertoi puhuneensa tyttäriensä kanssa siitä, että Suomi on maailman onnellisin maa.

”Onnellisuutenne on peruja siitä, tämä maailmankolkka on suhteellisesti tasa-arvoisin. Maan köyhin lapsi voi silti mennä maailman parhaaseen kouluun”, Obama kiteytti.

Kohteliaisuuksien jälkeen, Obama otti tilanteen haltuun. Zennström aloitti kysymyksellä koripallosta, mutta pian ääneen pääsi valtiomies Barack Obama. Väittelyn ja töksäyttelyn sijaan hän uskoo dialogiin.

”Jos haluamme edistää hyvää dialogia, meidän on tuettava niitä instituutioita, jotka edistävät sen tapahtumista. Siksi on tärkeää, että johtajat tukevat vapaata lehdistöä, uskonnonvapautta tai naisten oikeuksia”, hän totesi.

Pian oli selvää, että koko keskustelu saattaa sujua ilman Obaman seuraajan nimen mainitsemista, vaikka viittauksia vilisikin.

”On johtajia, jotka tuntuvat keskittyvän mieluummin historiaan kuin tulevaisuuteen. Heidän joukossaan ihmisiä, jotka haluavat rakentaa muureja”, Obama lausui puhuessaan globalisaatiosta.

Viittauksen voi tehdä vieläkin tyylikkäämmin, kuten Obama teki puhuessaan optimismista ja siitä, että kaikista haasteista huolimatta maailmassa on paljon hyvääkin.

”Minulla on tapana olla optimistinen. Ihmiskunnan kehitys on pääasiassa ollut systemaattisen positiivista, mutta aina on ollut renessanssin aikaa ja sotia. Kun puhun nuorille, kysyn heiltä, mihin aikaan maailmanhistoriassa he olisivat halunneet syntyä. He sanovat: nyt. Emme koskaan ole olleet varakkaampia tai terveempiä. He valitsevat tämän hetken – tai sanotaanko hetken pari vuotta sitten”, Obama nauratti yleisöä.

Koska puhutaan Suomessa ja ollaan Nordic Business Forumin loppuunmyydyssä salissa, Zennström ja Obama puhuivat myös teknologiasta, sen uhista ja mahdollisuuksista.

Obama käyttää esimerkkinä Facebookia. ”Tunnen Mark Zuckerbergin erittäin hyvin”, on name drop, jonka presidentti voi tehdä ja vaikuttaa silti vaatimattomalta. Facebookin olisi hänen mielestään ehkä kannattanut jo aiemmin pohtia palvelun yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.

Bisnesjohtajien ei tulisi välttää poliittisia ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia, kuuluu Obaman teesi.

”Uskon, että Facebookin voima perusteeltaan on positiivinen. Mutta nämä systeemit kehitettiin erityksissä. Kun ne skaalautuvat, se saattaa tapahtua liian nopeasti”, Obama sanoo viitaten vihapuheen leviämiseen tai Facebookin poliittisiin vaikutuksiin.

Maailmassa on paljon ongelmia, mutta Helsingissä esiintyi optimistinen Obama, joka nykyään puhujakeikkojen ohella kouluttaa tulevaisuuden johtajia omassa säätiössään. Ilmastonmuutos, köyhyys, terveyskysymykset ja koulutus ovat niitä ongelmia, joita hän haluaa toiminnallaan muuttaa.

”Hyvät uutiset ovat, että ongelmia on helppo tunnistaa. Se oli muuten minun presidenttinä aloittamani tutkimusryhmän tulos. Selvää kuitenkin on, että uusi hallinto tuli valtaan USA:ssa ja luulen, että he eivät työskentele löytämiemme asioiden parissa”, Obama nauratti.

Barack Obaman kiinnittäminen puhujaksi oli Nordic Business Forumin perustajien Jyri Lindénin ja Hans-Peter Siefenin haaveena jo vuosia. Nyt on tärkeä askel NBF-tiimin matkalla kohti suurta tavoitetta olla maailman tärkein bisnesseminaari vuoteen 2021 mennessä.

Ennen Obaman esiintymistä Nordic Business Forum listasi jo ensi vuoden puhujiaan. Listan kärjessä ovat aiemmin peruttamaan joutunut Hollywood-tähti George Clooney, Applen perustajiin kuuluva Steve Wozniak, Zuckerberg Median perustaja Randi ”Markin sisko” Zuckerberg sekä Houstonin yliopiston tutkimusprofessori, kirjailija ja TED Talk -kuningatar Brené Brown.