Lentomatkustamisessa nähtiin huhtikuussa maailmanlaajuisesti ennennäkemätön pysähdys, kun koronavirusepidemia rajoitti matkustamista. Suomen lentoliikenteestä iso osuus tulee kansainvälisestä liikenteestä, minkä vuoksi matkustajamäärä putosi merkittävästi. Suomessa taudin leviämisen ehkäisemiseksi toteutetut matkustusrajoitukset käytännössä hiljensivät Finavian lentoasemat.

Helsinki-Vantaalla oli tammi-kesäkuussa yhteensä 3 992 600 matkustajaa, Finavia kertoo tiedotteessaan. Koronakriisi romahdutti matkustajamäärät huhtikuun alusta alkaen, ja lentoasemalla oli huhti-kesäkuussa 139 000 matkustajaa.

Määrä oli 97,6 prosenttia vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Matkustusrajoitusten vuoksi lentäen Suomeen saapuivat pääasiassa kotiin palaavat matkustajat ja Suomesta lennettiin vain huoltovarmuudelle tärkeitä reittejä pääasiassa Eurooppaan.

Maakuntalentoasemien matkustajamäärä jäi muutamiin satoihin

Finavian alueellisista verkostolentoasemista suurin osa oli kiinni maaliskuun 19. päivästä alkaen, koska lentoliikennettä ei ollut. Huhti-toukokuussa matkustajalentoliikennettä oli vain Oulun, Rovaniemen, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilta.

Maakuntalentoasemien matkustajamäärä jäikin huhti-toukokuussa muutamiin satoihin. Suurin osa maakuntien lentoasemista päästiin avaamaan kesäkuussa, kun hallitus purki osan matkustusrajoituksista ja lentoyhtiöt palasivat reiteilleen. Suljettuna ovat edelleen Joensuun, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kokkola-Pietarsaaren ja Kuusamon lentoasemat, sillä lentoyhtiöt ovat ilmoittaneet aloittavansa liikennöinnin aikaisintaan lokakuun lopulla talviaikataulukauden vaihtuessa.

Rahdin ja postin määrä väheni tammi-kesäkuussa noin kolmanneksen edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Rahtia ja postia kuljetettiin Suomessa lentoteitse 74 000 tonnia.

Pientä elpymistä kesäkuussa

”Kevät ja alkukesä on lentoliikenteen kannalta ollut poikkeuksellinen”, toteaa Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

”Koronakriisin vaikutukset iskivät koko lentoalaan, myös Finavian lentoasemiin. Näin vähäisiä matkustajamääriä ei ole nähty Helsinki-Vantaalla sitten 1980-luvun lopun.”

Vuori kertoo, että pientä kansainvälisen lentoliikenteen elpymistä oli havaittavissa kesäkuussa. Heinäkuussa on jo ollut muutamia yli 7 000 matkustajan päiviä, kun pahimpaan aikaan huhtikuussa oli vain tuhat matkustajaa päivässä. Normaalisti Helsinki-Vantaalla on kesälomien aikaan jopa 70 000 matkustajaa päivässä.

”Odotamme, että Suomen matkustusrajoituksia helpotetaan lisää heinäkuussa ja että lentoyhtiöt voisivat palata lentämään tuttuihin kohteisiin. Lentoliikenteen palautumiseen vaikuttaa myös se, miten muut maat purkavat omia rajoituksiaan”, Vuori jatkaa.

Kansainvälisiä lentoja liikennöidään tällä hetkellä Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemilta lähes 20 matkakohteeseen. Kotimaanreittejä lennetään Oulun, Kuopion, Porin, Vaasan ja Rovaniemen lentoasemilta. Heinäkuun aikana useat lentoyhtiöt ovat aikeissa lentää Suomesta Eurooppaan, ja matkustajamäärien odotetaan nousevan kesän loppua kohti.

Vuoren mukaan Finavia tekee parhaansa, jotta matkustajat voisivat lentää luottavaisin mielin. Lentoasemilla on tehty lukuisia järjestelyjä ja toimenpiteitä, joilla voidaan edistää turvallista matkustamista.

Hän muistuttaa, että matkustajat ottaisivat matkalle mukaan kasvomaskeja. Finavia suosittelee, että lentomatkustajat käyttävät maskia aina lentoasemalla liikkuessaan. Myös osa lentoyhtiöistä ja kansainvälisistä lentoasemista edellyttää maskin käyttöä.

LUE MYÖS: