Euroopan unionin ja Venäjän viisumivapaus jakaa vahvasti eurovaaleihin osallistuvat puolueet. Uusi Suomi kysyi eurovaaliehdokkailta viisumivapaudesta vaalikoneen yhteydessä.

Vaalikoneen vastausaika sijoittui aikaan, jolloin Venäjä oli aktiivinen tekijä Ukrainan kriisissä. Kaksi viikkoa ennen vaalikoneen avaamista Krimin niemimaa päätti liittyä osaksi Venäjää. Samaan aikaan Venäjä-mielisten liikehdintä levisi Itä-Ukrainaan.

Viisumikysymyksessä jako puolueiden välillä näyttää kulkevan perinteisellä vasemmisto-oikeisto-akselilla. Poikkeuksen tekee RKP, joka mielletään talouspoliittisesti oikealle. RKP:n ehdokkaat keskimäärin kannattavat viisumivapautta.

Ehdokkaat kautta linjan periaatteessa kannattavat viisumivapautta ja Venäjän rajan ylittämisen helpottamista. Ukrainan tilanne on kuitenkin suurin mutta, jonka vuoksi juuri nyt ei tule kiirehtiä viisumivapautta. Ukraina mainitaan joka viidennessä vastauksessa.

- Viisumivapaudesta ei kannata sopia ennen kuin Venäjän ja Euroopan suhteet ovat normalisoituneet. Kannatan asteittaista viisumivapautta, kuitenkin siten, että kiinnitetään huomiota rikollisuuden ja lieveilmiöiden torjuntaan. Venäjän kaupalla on Suomelle kasvava merkitys, kokoomuksen Lisa Sounio kiteyttää Ukrainan tilanteeseen liittyvät huolet, kaupankäynnin ja rikollisuuden.

EU:n ja Venäjän on sovittava viisumivapaudesta pikaisesti.

Huoli viisumivapaudessa liittyy pääasiassa rajat ylittävään rikollisuuteen ja turvallisuuteen. Viisumivapauden vastustajat vetoavat nimenomaan itärikollisuuteen. Kukaan eurovaaliehdokkaista ei silti ehdota viisuminsaannin kiristämistä nykyisestään.

- Tämän asian kanssa en hötkyilisi. Viisumikäytännöllä on pystytty ehkäisemään itärikollisuuden tuloa Suomeen, kommentoi viisumivapauteen erittäin kielteisesti suhtautuva keskustan Antti Kaikkonen.

Joka kymmenes ehdokas mainitsee rikollisuuden yhdeksi tekijäksi viisumikysymyksessä. Rikolliset liikkuvat perusteluissa vain kohti länttä.

Kulttuuri

Eduskuntapuolueista perussuomalaisten ehdokkaat perustelevat nihkeää suhtautumistaan viisumivapauteen yleisimmin Venäjän ulkopoliittisilla toimilla.

- Venäjän kanssa ei ole tarpeen viisumivapautta kiirehtiä. Vasta sitten kun olot ja demokratia Venäjällä vakiintuvat, on tarkasteltava viisumivapautta. Muutoin yhteistyötä ja luottamusta Suomen ja Venäjän kesken on lisättävä sekä talous-, kulttuuri- ja muita hyviä suhteita vahvistettava, Toimi Kankaanniemi kommentoi.

Kansalaisten ja kulttuurien välistä kanssakäymistä korostavat Kankaanniemen lisäksi myös vihreät ja vasemmistoliiton ehdokkaat.

- Periaatteessa viisumivapaus loisi ja ylläpitäisi kanavia ja kontakteja Euroopan ja Venäjän välille ja helpottaisi yhteistyötä etenkin kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisten osalta, Maria Ohisalo perustelee.

- Viisumivapaus molempiin suuntaan on paras tapa lisätä tavallisten kansalaisten välistä kanssakäymistä. Se on myös käytännön rauhantyötä. Yhteiskuntien turvallisuus pitää kyetä hoitamaan muuten kuin viisumimuureilla. Viisumivapauden oloissa passintarkastukset kuitenkin säilyvät, vasemmiston Antero Eerola ilmoittaa.

Eerola on yksi myönteisimmin viisumivapauteen suhtautuvista ehdokkaista.

Suomen näkökulma

Ehdokkaat pohtivat pääasiassa viisumiasian vaikutuksia Suomeen. Viisumi Suomeen tarkoittaa samalla viisumia Schengen-alueelle, eli valtaosaan EU-maista. Vain muutama ehdokas pohtii viisumiasiaa yleisemmin Euroopan näkökulmasta.

- Viisumivapaus olisi meidän etujen mukaista. Pikainenkin käynti Lappeenrannassa osoittaa miten tärkeästä asiasta nyt keskustellaan. Yritin Kansalaisvapauksien valiokunnassa nopeuttaa ns. Smart Borders-lainsäädäntöä, jotta meillä olisi teknisiä valmiuksia hoitaa kasvavaa turistivirtaa. Samalla pitää lisätä yhteistyötä Europolin puitteissa koska huomattava osaa järjestäytyneestä rikollisuudesta keskustelee liigojen sisällä venäjäksi, RKP:n Nils Torvalds kirjoittaa vaalikonevastauksessaan.

- EU:n ja Venäjän viisumivapaus tarkoittaa käytännössä eritoten Suomen ja Venäjän välistä viisumivapautta. Venäjältä tulee paljon turisteja Suomeen jo nyt huolimatta viisumitarkastuksista. Viisumivapauteen meneminen johtaisi viisumimaksuista saatavien tulojen poistumiseen ja siihen, että maahantulon edellytykset tarkistettaisiin Suomen ja Venäjän välisellä rajalla sen sijaan, että ne tarkistettaisiin kunnolla ja rauhassa suurlähetystössä, Muutos 2011:n Antti Tulonen pohtii asiaa.