Presidentti Tarja Halonen on perussuomalaisten naiskansanedustajien kanssa samaa mieltä siitä, että naisministereitä arvioidaan tiukemmalla otteella kuin miesministereitä. Halonen ei kuitenkaan ota kantaa siihen, onko pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erovaatimuksille perusteita.

Sipilää on syytetty valehtelusta eduskunnassa uutuuskirjassa, joka käsittelee perussuomalaisten hajoamista. Viime päivinä Sipilän päätä ovat vaatineet vadille lähinnä perussuomalaiset: puheenjohtaja Jussi Halla-aho väläytti erokorttia nopeasti kirjan julkistamisen jälkeen.

Uuden Suomen kirjamessuilta tavoittama presidentti Tarja Halonen sanoo, että kovin helpolla ei saisi syyttää valehtelusta.

– Pitäisi aina muistaa se vanha parlamentinkin periaate, että voi sanoa, että tulkitsen totuutta toisella tavoin, koska kyllä vakuuttaisin niin, että kyllä suomalaiset poliitikot laidasta laitaan ja puoluekentästä riippumatta ovat aika tavalla olleet totuussidonnaisia, Halonen sanoo Uudelle Suomelle.

Halonen pohtii, että puheiden värittäminen on toisaalta nyt tullut muotiin.

– Ihmisten muistikin tietysti toimii aika inhimillisesti. En ota kantaa ollenkaan siihen, miten päin nämä ovat menneet, mutta sellainen puolikunnioittava käytös keskenäänkin voi loppujen lopuksi antaa meille seuraajille selkeämmän kuvan, Halonen sanoo seurattuaan tilannetta sivusta.

Perussuomalaisten Leena Meri, Laura Huhtasaari, Arja Juvonen ja Ritva Elomaa kysyivät yhteisessä tiedotteessa, sallitaanko miehiltä enemmän töppäyksiä kuin naisilta. He huomauttavat, että naisministerit tuntuvat saavan potkut ministerin tehtävistä miehiä herkemmin ja vaativat, että kohtelu on tasapuolista.

He mainitsivat esimerkkeinä pääministerin paikalta Irak-vuodon takia eroamaan joutuneen Anneli Jäätteenmäen (kesk.) sekä Heidi Hautalan (vihr.), joka jätti kehitysministerin paikkansa Arctia Shipping -kohun takia. Jäätteenmäki väitti, ettei olisi saanut salaisia asiakirjoja, Hautala sai lähteä estettyään Arctia Shippingiä tekemästä rikosilmoitusta Greenpeacen toimista. Toisaalta Ville Niinistön (vihr.) maksamatta jääneiden autoverojen petostutkinta lopetettiin, koska tämä oli jo saanut yli 4800 euron verot maksettaviksi.

– Yllättävän vähän tällaisissa asioissa sitten tasa-arvon perään huudellaan, kun sitä normaalisti vaaditaan mitä ihmeellisimmissä asioissa. Vaadimme, että samasta rikoksesta tuomitaan sama rangaistus. Pääministerin valehtelusta naiselle on tuomittu potkut, joten tehkää siitä johtopäätökset, naiskansanedustavat sanoivat tiedotteessaan viitateen Sipilä-kohuun.

Halonen pitää vertailua sinänsä relevanttina.

–Se on varmaan sillä tavoin ihan paikkansa pitävä vertailu, että sekä jopa meillä, mutta kansainvälisesti näyttää olevan niin, että naisia tuomitaan ei pelkästään heidän omasta tekemisestään vaan hyvin helpolla myöskin puolison tekemisistä tai lasten tekemisistä.

– Siitä riippumatta, olisiko pitänyt erota vai ei, kyllä naisia yleensä haravoidaan tiukemmalla.

Eli jos Sipilä olisi nainen ja olisi toiminut, kuten on toiminut, voisimme olla toisenlaisessa tilanteessa?

–Voi olla, mutta en ota siihen kantaa. Sanon vain, että naisia tiukemmin kammataan.