Saara Jantusta haastatteli Helsingin Kirjamessuilla menestyskirjailija Sofi Oksanen.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Myös informaatiosodankäyntiä harjoitellaan ja alan koneistoa testataan, sotatieteen tohtori Saara Jantunen kertoi Kirjamessuilla.

Äskettäin Suomea puhuttaneen Infosota-kirjan julkaissut Jantunen kertoi esimerkin sosiaalisen median voimasta informaatiosodankäynnissä.

– Syyskuun 2001 terrori-iskun vuosipäivänä alkoi viime vuonna Twitterissä levitä viestejä, että Columbian Chemicalsin tehtaassa USA:ssa on tapahtunut räjähdys. Alueen asukkaat saivat tekstiviestejä, joissa kerrottiin samasta asiasta. Onnettomuudelle oli luotu myös Wikipedia-sivusto. Samoin YouTubessa levisivät videot, joissa terroristit ottavat vastuun tehtaan räjähtämisestä, Jantunen kertoo.

Räjähdystä ei oikeasti ollut tapahtunut. Huijauksesta kerrotaan laajemmin muun muassa Wikipediassa ja New York Timesin artikkelissa.

– Näen tämän niin, että jos puhutaan informaatiosodankäynnistä, ja jos rakennetaan verkosto, niin sen verkoston toimivuutta täytyy välillä testata. Silloin tarvitaan tällaisia kampanjoita, Jantunen sanoo.

Suomi-skenaario

Puolustusvoimissa asiantuntijana työskentelevä Jantunen esitti myös kuvitteellisen skenaarion, miten Suomessa voitaisiin suorittaa vastaavaa informaatiosodankäyntiä tai sen harjoittelua.

– Yhtäkkiä Twitterissä voisi ruveta leviämään tietoja siitä, että Leningradin ydinvoimalassa on tapahtunut onnettomuus, ja että muutaman tunnin kuluttua Suomeen tulisi laskeumaa, Jantunen kertoo.

– Huhut vain velloisivat ja kasvaisivat. Osa lähtisi hakemaan lapsia päiväkodista, koska muutkin ovat niin tehneet. Silloin pitää mennä kehätielle, ne ruuhkautuvat. Tapahtuu liikenneonnettomuuksia ja yhtäkkiä meillä on ketjukolari, missä kuolee ihmisiä. Ihan vain yhdellä huhulla.

Jantusen mukaan some-vaikuttamisen yleisenä päämääränä on saada yleisö puhumaan tietyistä aiheista, ”ikään kuin resonoimaan tiettyjä aiheita”.

– Aina kun kritisoit vaikka Twitterissä Krimin miehitystä niin siihen ilmestyy joku joka sanoo, että ”joo, joo, mutta Nato on pommittanut Kosovoa”. Yhtäkkiä keskustellaan Kosovosta ja Natosta eikä Krimin miehityksestä, Jantunen havainnollisti.